Faizde tek hane mümkün mü?

Merkez Bankası’nın faizi yüzde 11.5’e çekmesi sonrasında yılın kalanına ilişkin senaryolar yazılmaya başlandı. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın faizi tarihte ilk kez tek haneye çekebileceğini kaydediyor.

Faizde tek hane mümkün mü?

Merkez Bankası son dönemde piyasa beklentilerinin üzerinde faiz indirimine giderek herkesi şaşırtıyor.

Banka Kasım ayından bu yana faizde 5.25 puanlık indirim gerçekleştirdi. Merkez Bankası son toplantısında faizi 1.5 puan düşürerek yüzde 11.5’le tarihin en düşük düzeyine çekti.

Şimdi merak edilen bir soru var: Türkiye tek haneli faiz dönemine girer mi? NTVMSNBC’ye konuşan ekonomistler bunun mümkün olduğunu belirtirken, küresel koşullara ve petrol fiyatlarının seyrine dikkat çekiyor.

Ekonomistlerin görüşleri şöyle...

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar: Faizlerin nereye gideceği dünyadaki küresel şartlarla alakalı. Son indirimle birlikte bizim faiz oranımız diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha düşük görünüyor. Diğer gelişmekte olan ülkelerde indirim olursa, bizde de indirim sürer. Faizlerin nereye gideceğini küresel koşullar belirleyecek. Türkiye münferit anlamda bir değişiklik yaşamayacak. Şimdi IMF anlaşması daha da önem kazandı. IMF ile birlikte Türkiye faiz indirim sürecine devam edebilir ama atılacak adımlar kısıtlı. Ben tek haneyi göreceğimizi sanmıyorum.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: Tek hane olması tamamıyla petrol fiyatlarına bağlı. Dünya daralarak büyüyecek ve petrol düşecekse faizin tek haneli rakamlara gelmesi mümkün. Ama ikinci yarıda toparlanma başlarsa petrol fiyatlarında da toparlanma olacak, bu da enflasyonist baskı yaratacak. ‘Petrol çok fazla çıkmaz’ görüşü ağır bastığı için Merkez Bankası faizi indirmeye devam edebilir. Tek haneli rakamları görebiliriz.

Finansbank Ekonomisti İnan Demir: Tek haneyi görmemiz mümkün. Dünkü karardan sonra beklentimiz indirimin daha sınırlı olması ve faizin yüzde 10-15 düzeyine çekilmesi. Ancak Merkez Bankası hep tahminlerden daha derin indirimler yapıyor. Bu nedenle faizlerin tek haneye inmesi olası.

Fortis Ekonomisti Erkin Işık: Merkez Bankası faiz indiriminde durma yönünde bir sinyal vermedi. Şartlar çok değişmezse faiz indirimleri devam edecek. Tek haneye iner mi, inmez mi birşey söylemek zor. Merkez Bankası büyüme tarafında zayıf görünüm olduğu için imkanlarını en üst düzeyde kullanma yolunu seçti. Bu politikasının negatif yansımalarını görmezse aynı yolda devam edecektir.

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu: Yıl sonu için toplamda 150 baz puanlık bir beklentimiz vardı. Merkez Bankası bunu şimdiden yaptı. Faizin tek haneye ineceğini zannetmiyorum; ancak yüzde 10.5’lere geriler. Yılın ikinci yarısında talepte bir canlanma olacağını zannediyoruz, bu da faiz indirimlerini sınırlayacak.

Sayfa Yükleniyor...