Faize dokunmadı, 'zorunlu' adımla şaşırttı

Durmuş Yılmaz'ın son kez başkanlık ettiği Para Politikası Kurulu toplantısında faiz yüzde 6.25'te bırakıldı. Ancak kurul zorunlu karşılık oranlarında artışa giderek sürpriz yaptı.

Faize dokunmadı, 'zorunlu' adımla şaşırttı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz bugün son kez bir Para Politikası Kurulu toplantısına başkanlık yaptı.

18 Nisan'da görevi bırakacak olan Yılmaz, son toplantısında faizde değişikliğe gitmedi ancak zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde 1,50, borç verme faiz oranını yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu. Politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 6.25'te bırakıldı.

CNBC-e anketine katılan ekonomistler faizin sabit kalmasını bekliyordu. Zorunlu karşılıklar konusunda ise 3 katılımcı artış beklerken, 4'ü bu ay değişiklik beklemiyordu.

ZORUNLU KARŞILIK ADIMI
Merkez Bankası faize dokunmazken, zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti. Zorunlu karşılık artışı piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Merkez Bankası, vadesiz mevduat için zorunlu karşılık oranını yüzde 12'den yüzde 15'e yükseltti. 1 aya kadar vadeli mevduat için yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı.  3 aya kadar vadeli mevduat için yüzde 9'dan yüzde 13'e yükseltildi.

Zorunlu karşılık oranları 1 yıla kadar vadeli mevduatlar için yüzde 6, 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar ve katılma hesapları ve özel fon havuzları ile birikimli mevduatlar/katılma hesapları için yüzde 5 olarak sabit tutuldu.

19 MİLYAR LİRA ÇEKİLECEK
Zorunlu karşılık oranı bankaların Merkez Bankası'nda tutmak zorunda oldukları para miktarını ifade ediyor. Merkez Bankası bu adımla kredi arzını azaltarak cari açığı yavaşlatmayı ve enflasyondaki olası artışı dizginlemeyi hedefliyor. 1 Nisan itibariyle geçerli olacak olan kararla piyasadan 19.1 milyar lira çekilecek.

FİYATLARDAKİ ARTIŞI SINIRLAMAK İÇİN
Para Politikası Kurulu kararla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Önümüzdeki dönemde temel mal grubu enflasyonun bir müddet daha yükselmeye devam edeceği, buna karşılık hizmet enflasyonunun daha ılımlı seyretmesi tahmin ediliyor. Finansal istikrara ilişkin riskleri azaltmak için zorunlu karşılıklarda bir miktar daha artışa ihtiyaç duyulduğu değerlendirildi. Bugün alınan zorunlu karşılık kararı ile kurul petrol ve emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerindeki olası ikincil etkilerini sınırlamak için gerekli ilave parasal sıkılaştırma da sağlandı.

Fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından düşük politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılıktan oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı etkileri yakından izlenmeye devam edilecek. Gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınması uygun olacak.

İŞSİZLİK ORANI HALA YÜKSEK
İç talepteki artışın desteğiyle iktisadi faaliyet güçlenmeye devam etmekte, dış talep ise yakın dönemde bir miktar hızlanmakla birlikte göreli olarak zayıf seyrini korumakta. İstihdam koşullarındaki iyileşme sürmekte ancak işsizlik oranları halen yüksek seviyede bulunmakta."

EKONOMİSTLER NE DİYOR?
Merkez Bankası'nın kararına ilişkin ekonomistlerin yorumları şöyle:

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren: Merkez Bankası'nın ikili hedefi doğrultusunda enflasyonla mücadeleyi daha fazla kredi büyümesini kontrol altına alarak dengelemeye çalıştığını görüyoruz. Zorunlu karşılıklardaki çok güçlü artış bir anlamda daha önce alınan önlemlerin yeterli olmadığını da teyit ediyor. Merkez Bankası bu sıkılaştırma ile enflasyonda emtia nedeniyle doğan risklere karşı yeterli önlem aldığını da düşünüyor. Bu bir anlamda ileriye yönelik faiz artırım beklentilerinin aşağı çekilmesi için bir sinyal olarak da algılanabilir. Ancak zorunlu karşılıkların çok dolaylı bir araç olduğunu gördük ve beraberinde parasal genişlemeyi de getirdiği için önümüzdeki dönemde enflasyon beklentilerinin kontrol altında tutulması daha da zorlaşabilir.

Yatırım Finansman Başekonomisti Levent Durusoy: Faiz kararı beklendiği gibi olmakla beraber, zorunlu karşılıklardaki artış bizim beklentimizi de aşıyor. Genel olarak piyasanın zorunlu karşılıklarda artış öngörmediği dikkate alındığında moralleri bozabilir. TCMB'nin enflasyon risklerine ilişkin dilini sertleştirmemiş olması ise bence ileriki dönemler için önemli bir riske işaret ediyor. TCMB, artık faiz artırımlarının zamanlaması için sinyal vereceği beklentisi oluşurken sadece finansal istikrar için değil fiyat istikrarı için zorunlu karşılıkları kullanacağını ortaya koyuyor. Bu, para politikasının kredibilitesi açısından sorunlu bir uygulama.

Morgan Stanley Ekonomist Tevfik Aksoy: Munzam tabii çok yüksek oranda arttı. Çok yerinde bir hareket, kredi büyümesini kökünden diyemem ama efektif bir şekilde yavaşlatacaktır. İlk reaksiyonda satış geldi bonoda bu normal, kurda da değerlenme oldu. Çok kalıcı olacağından emin değilim. Enflasyon ve kredi büyümesi açısından çok efektif çok sert bir karar, etkili bir karar.

Sayfa Yükleniyor...