Faizi 10 puan indirdi, yavaşlama sinyali verdi

Merkez Bankası faizi yarım puan düşürerek yüzde 6.75'e çekti ve krizdeki indirimleri 10 puanı buldu. Banka, faiz indirimlerinin yavaşlayacağı sinyalini verdi.

Faizi 10 puan indirdi, yavaşlama sinyali verdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın onuncu toplantısında da faiz indirdi.

Faizde yarım puanlık indirime giden Merkez Bankası'nın krizdeki indirimlerinin toplamı 10 puanı buldu.

CNBC-e anketine katılan ekonomistler de yarım puanlık indirim bekliyordu.

Merkez Bankası'nın kararı sonrasında gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 6.75'e, borç verme faiz oranı da yüzde 9.25'e çekildi.

Kuruldan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Son dönemde açıklanan veriler, kurulun iktisadi faaliyette gözlenmekte olan toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına ilişkin görüşünü teyid etmiştir. Dış talep ve yurtiçi yatırım talebi zayıf seyrini sürdürmektedir. Bunun yanı sıra, tüketim talebinin ikinci çeyrekte sergilediği kayda değer yükselişten sonra daha zayıf bir seyir izlemesi beklenmektedir.

ENFLASYON DÜŞÜK SEYRİNİ KORUYACAK
İstihdam verilerinde ise sınırlı bir iyileşme gözlenmekle birlikte bu durumun kalıcı olup olmayacağının izlenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede enflasyonun düşük seyrini uzun bir süre koruyacağı tahmin edilmektedir.

Küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüşünü teyid etmiştir.

İNDİRİMDE YAVAŞLAMA SİNYALİ
2008 yılı Kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlenmeye baslamıştır. Kurul, veri ve gelişmelere bağlı olarak gelecek toplantıda faiz indirimlerinde yavaşlamanın gündeme alınabileceğini belirtmiştir.

ZORUNLU KARŞILIKTA İNDİRİM YAPACAK
Piyasadaki likidite gelişmelerini göz önüne alan kurul, Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarındaki sınırlı bir indirimin, kredi koşullarındaki sıkılığı azaltacağı, böylelikle izlenmekte olan genişletici para politikasını destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur."

Sayfa Yükleniyor...