Faturalar yarı yarıya ucuzlayacak

Kış mevsimi gelmeden önleminizi alın; ısınmaya fazla para ödemeyin...

Faturalar yarı yarıya ucuzlayacak

Eviniz yeteri kadar ısınmıyor ya da soğumuyor mu? Yazın sıcaktan bunalmaktan, kışın ise bir türlü ısınamamaktan mı şikayetçisiniz? Bunun yanı sıra her ay gelen yüklü yakıt ve elektrik faturaları da cabası... Malum; klima, kombi derken harcamalar bir hayli artıyor. Özellikle soğukların kendisini bir hayli hissettirdiği kış aylarında...

Bu dertten kurtulmanın tek yolu; binanıza yaptıracağınız ısı yalıtımı... Eğer "biraz daha zaman geçsin, hava soğusun" diye düşüyorsanız, boşuna beklemiş olursunuz. Çünkü bu aylar, işe koyulmak için tam zamanı... Ondan sonrası kolay; keyifli, sıcacık bir kış...

Peki en doğru yalıtım nasıl olmalı; neye dikkat etmeli? Kullanılacak ürünler nasıl seçilmeli? Ev sahipleri ne kadar bütçe ayırmalı?

İşte merak edilen tüm soruların cevaplarını, XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu'dan aldık...   

Yalıtım yaptırmak için doğru zaman mı?
Şu an mevsimsel olarak yalıtım yaptırmak için en uygun dönemlerden biri. Bu nedenle Eylül ayı itibariyle sektörde de hızlı bir hareketlilik başladı. Çünkü ısı yalıtımı çok soğuk ve yağışlı havalarda işçilik ve uygulama şartları zorluğu nedeni ile pek yapılamıyor.

Kışa girmeden önce evlerine yalıtım yaptıracaklar, hem düşen yakıt faturaları hem de eskisine göre çok daha kolay ısınan ve geç soğuyan evler sayesinde bu kışı keyifli geçirecekler. Tabi ki gelecek yaz da serin olacak ve sonraki yıllar da konforlu…

ELEKTRİK VE YAKIT FATURALARI YÜZDE 50 UCUZLAYACAK
Yalıtım yaptırmış bir bina, senede ne kadar kâr sağlar? Ev sahiplerinin kazancı ne olur?
Isı yalıtımı yapılmış olan bir binada ısıtma ve soğutma masrafları, yalıtım yapılmamış bir binaya oranla en az yüzde 50 azalıyor. Bu da kışın yakıt faturalarında yazın ise klima ve soğutuculardan kaynaklanan yüksek elektrik faturalarında her ay yarı yarıya azalma demek...

TÜKETİCİLER DİKKAT!
Peki en doğru yalıtım nasıl olmalı? Tüketiciler neye dikkat etmeli?
Öncelikle işin uzmanı olan sektörde uzun süredir faaliyet gösteren firmalara ve onların bayilerine ulaşmak gerekiyor. Bazen en iyi malzemeler ve kötü işçiliklerle istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Firmanın uygulama ustalarının sertifikalı olması en iyi ve sorunsuz sonucu elde etmeye yardımcı oluyor.

EN GÜVENİLİR OLANI PAKET SİSTEMLER
Mantolama için en uygun sistem hangisi?
Paket sistemler, mantolama için en güvenilir olanları... Malzemelerin birbiri ile uyumu ve sonuçlar, uzun süren yaşlandırma deneylerinden geçerek güvenirliliğini kanıtlar. Ayrıca paket sistemlerde, üretici firmaların garantisi söz konusu…

Yıllar içinde meydana gelebilecek en ufak bir problemde muhattap olarak bulabileceğiniz köklü sanayicilerin olması sayesinde tüketici açısından sistemin güvenirliliği artık tartışılmaz oluyor. Uygulama sırasında ise üretici firmaların tavsiyeleri göz önünde bulundurularak uygulamanın bu doğrultuda yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.

Seçilen sistemin uygulama şartnamelerine, detay kitapçıklarından, uygulama CD'lerinden ya da internet sayfasından ulaşılabiliyor.

YALITIM MALZEMESİNİN KALINLIĞI ÖNEMLİ
Uygulamacı firma ile birlikte yalıtım malzemesinin kalınlığının belirlenmesi de önemli bir detay.

Yalıtım malzemesinin kalınlığı ne kadar olmalı? Neye göre belirleniyor?
"TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği"ne uygun olarak yapılacak hesaplara göre yine TS 825'te belirtilen iklim koşullarına uygun olan kalınlıklar belirleniyor.

İstanbul için 4-5 cm mantolama paketleri uygun olurken, İç Anadolu'da 5-6 cm'lik, Akdeniz'de 4-5 cm'lik mantolama paketlerinin tercih edilmesi gerekiyor.

Sıcak bölgelerde ısı yalıtımın önemini unutmamak gerek. Akdeniz gibi sıcak bölgelerde yapılacak ısı yalıtımı binaların soğutma maliyetlerini düşürerek enerjiden tasarruf sağlıyor.

Yalıtım için hangi malzemeler kullanılmalıdır? Neler önerilir?
Isı yalıtımı için piyasada pek çok ürün var. Bunların paket sistem olması ise mantolama uygulamaları için en sağlıklı çözüm yolu…

Paket sisteminde neler var?
Isı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeler bir arada sunuluyor.

YAŞLANDIRMA VE PERFORMANS TESTİ İLE GÜVENİLİRLİĞİNİ KANITLAMALI
Bu paket sistemlerin, dıştan duvar ısı yalıtım sistemleri için hazırlanan yaşlandırma ve performans testleri ile güvenirliğinin kanıtlanmış olması gerekiyor.

Bu test ile mantolama sistemi 20 yıl boyunca yaşayabileceği fiziksel koşullara laboratuar ortamında maruz bırakılıyor ve ardından testlere tabi tutularak yeterlilikleri sağlayıp sağlamadığının kontrolü yapılıyor.

MERDİVEN ALTI, UCUZ ÜRÜNLER SORUN YARATIYOR
Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler ise uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın beklenen ısı yalıtımı sağlayamayarak çöpe gitmesine neden oluyor.

Faturalar yarı yarıya ucuzlayacak  - 1

Bu ürünleri seçerken nelere dikkat edilmeli?
Ürünün AB standartlarında kalite belgelerine sahip olmasına özen göstermek gerekiyor. Ürünün CE Belgesi taşıyor olması, bilinen markaların paket sistemlerinin tercih edilmesi tüketicileri uygulama sonrasında yaşanması muhtemel büyük sorunlardan kurtarıyor.

BİNANIN TEK CEPHESİ YALITIM İÇİN YETERLİ DEĞİL
Binanın sadece yağış ve soğuk alan tek bir cephesine yalıtım yaptırmak yeterli mi?
Mantolama yaptırırken yapıların tüm dış kabuğunun ve tüm cephelerinin tamamen ısı yalıtımı ile sarılması gerek.

Binanın tek bir cephesine yalıtım yapılması yeterli değil. Yine, pencere ve kapı gibi açıklıkların merkez dönüşleri, balkon altları ısı yalıtım malzemesiyle dönülmezse, bu noktalar ısı kaybının neden olacağı önemli ısı köprüleri oluşturuyor. Bu gibi noktalarda mantolama kalınlığıyla aynı kalınlıkta ya da daha ince özel profiller (pencere dönüş profili) kullanılabiliyor. Yine standart paketler içinde yer almayan bazı detay profillerini de kullanarak sistemin tamamlanması sağlanıyor.

DOĞRU MALZEME KULLANILIRSA MANTOLAMANIN ÖMRÜ BİNANIN ÖMRÜ KADAR OLUR
Ne kadar süreyle yaptırmak gerekir?
Binalarda yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasında çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirleniyor.

Genel olarak uygulamalar; orta büyüklükteki bir bina için 2 - 4 haftalık zaman zarfında tamamlanıyor.

ÖMÜR BOYU TASARRUFLU, KONFORLU VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM
Eğer uzun ömürlü ürünler kullanılır ve uygulamada da doğru işçilik yapılırsa mantolamanın ömrü, bina ömrü boyunca devam eder. Yani bir kez yaptıracağınız yalıtım bir ömür boyu size tasarruflu, sağlıklı ve konforlu bir yaşam sunuyor.

DAİRE BAŞINA 3-4 BİN TL
Ev sahipleri ortalama ne kadar bütçe ayırmalı?
Mevcut binalarda mantolamanın maliyeti; yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin - 4 bin TL'lik bir maliyet anlamına geliyor.

KREDİ OLANAĞI VAR
Yalıtım kredileri ile örneğin 24 ay vadeyle 4 bin TL yalıtım kredisi alan bir tüketicinin ayda 183 TL geri ödemesi oluyor.

Isı yalıtımı yaptırdıktan sonra ayda ortalama 300 TL olan yakıt faturası 150 TL'ye iniyor.

Bir kaç yıl içinde kendini amorti eden yalıtım, sonrasında ömür boyu kazandıran kârlı bir yatırıma dönüşüyor.

Yeni binalar için de aynı fiyat mı söz konusu?
Yeni binaların proje aşamasında yalıtım yaptırılması ise çok daha küçük bir maliyet… Bir binada ısı yalıtımın maliyeti toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ile 5'i gibi küçük bir rakama denk geliyor.

Uygulama firmalarından mantolama için teklif alırken, cephe metrajının doğru çıkarılması maliyetlerin doğru hesaplanması açısından da önemli.

Uygulamayı yapacak olan firmanın vereceği fiyat teklifinde, malzemelerin metrekare tüketim miktarlarını görüp, uygulama başlamadan eğer eksik kullanılan bir takım malzemeler varsa bunları tespit edip müdahale etmek mümkün.

Binalarda yalıtım kararı nasıl alınıyor? Oybirliği mi gerekiyor oyçokluğu mu?
Daha önce ısı yalıtımı kararı için oybirliğini gerekli kılan 637 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesi 18.04.2007 tarihinde, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nun 16. maddesi gereğince değiştirildi.

Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki (KMK) bu değişikliğe göre, artık yalıtım kararı almak kolaylaştı. Çünkü bugüne kadar binaya yalıtım yaptırmak için oybirliği gerekirken artık oyçokluğu ile karar alınabiliyor.

10 DAİRENİN 6'SI İSTİYORSA GEÇERLİDİR
Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin "evet" demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda… "Ben olumsuz oy verdim, gidere karışmam ya da benim bölümüme yalıtım yapmayın" deme şansı da yok.

İtiraz edenler için herhangi bir ceza söz konusu mu?
Üzerine düşen gidere katılmayanlar, KMK'nın 20. maddesi gereğince yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalacak.

ORTAK GİDERLER ARSA PAYINA GÖRE ÖDENİR
Peki yeni kanunda hangi maddeler öne çıkıyor?
Kat maliklerinden birinin genel kurulda isteği üzerine ana yapının ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılacak.

Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenecek.

Faturalar yarı yarıya ucuzlayacak  - 2

Bir de AB'ye uyum sürecinde yeni yapılacak binalar ve konutlar için getirilen "Enerji Kimlik Belgesi" zorunluluğu var. Bu uygulama ile neler değişecek?
Evet, bu belge 1 Ocak 2011'de uygulamaya konulacak. Böylece yeni yıldan itibaren yeni binalar daha tasarruflu olacak, kaynaklar daha verimli kullanılacak.

Binalardaki enerjinin yüzde 85'i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığı için ısı yalıtımı da artık binaların olmazsa olmazı haline geliyor. Çünkü bir binanın kimlik belgesinde A sınıfı gibi üst sınıflarda yer alabilmesi için mutlaka yalıtımlı olması gerekiyor.

EN KÂRLI YATIRIM: ISI YALITIMI
Söz konusu yönetmelikle yalıtımı iyi olmayan, ısınma maliyetleri yüksek olan konutlar tercih edilmeyeceği için bu projeler, çöpe giden bir yatırım olup çıkacak. Yapılacak en kârlı yatırım ise ısı yalıtımı olacak. Bina satılırken ve kiralanırken yalıtım karnesi iyi olanlar daha fazla prim yapacak.

2017'YE KADAR MUTLAKA YAPILMALI
Mevcut binaların da 2017'ye kadar bu belgeyi alması ve ısı yalıtımı yaptırması gerekecek. Bu nedenle yalıtımsız binaların şimdiden harekete geçerek yalıtım yaptırmalarını tavsiye ederim. Çünkü zorunlu olan bu uygulamayı ne kadar erken hayata geçirirlerse, o kadar fazla tasarruf sağlamış olurlar.

Yalıtımlı binaları özendirecek, tüketiciye cazip hale getirecek kanun ve yönetmelikler üzerinde halen çalışılıyor.

YAPILAR DENETLENECEK 
Yapı Denetim Kanunu'ndaki değişiklik yalıtımı nasıl etkileyecek?
İnşaat sektörünün ve alt sektörlerin en büyük sorunlarından biri olan denetim eksikliği; Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun değişikliği ile artık tarihe karışıyor.

Bugüne kadar 19 ilde uygulanmakta olan Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2011'den itibaren bütün illerde uygulanacak.

YILDA 300 MİLYON DOLAR TASARRUF
Bu karardan olumlu etkilenecek sektörlerin başında ise ısı yalıtımı sektörü geliyor. Çünkü yeni yıldan itibaren artık yeni binaların ısı yalıtımı durumu tüm Türkiye genelinde denetlenecek ve yalıtımı olmayan binaların inşasına izin verilmeyecek. Her yıl yeni yapılan 100 bin binanın ısı yalıtımlı olması ise yılda 300 milyon dolar enerji tasarrufu anlamına geliyor.

1 OCAK'TAN İTİBAREN TÜM İLLERDE UYGULANACAK
Isı yalıtımı aslında 2000 yılından bu yana Isı Yalıtım Yönetmeliği ile yasal olarak zorunlu. Ancak sistemindeki eksikler nedeniyle 10 yıldır hâlâ yalıtımsız binalar yapılmaya devam ediyor. Bu nedenle Yapı Denetim Kanunu'nun 1 Ocak 2011'den itibaren Türkiye genelindeki tüm illerde uygulanacak olması çok olumlu bir gelişme…

"TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği", yapı denetim firmaları tarafından denetlendiği için yılbaşından itibaren ülkemizdeki hiçbir ilde ısı yalıtımından kaçmak mümkün olmayacak.

10 BİNADAN SADECE BİRİ...
Şu anda Türkiye genelinde kaç binada yalıtım tam anlamıyla mevcut?
Şu an ülkemizdeki 18 milyon kayıtlı binanın sadece yüzde 10'u yalıtımlı. Bir de ruhsatsız binalar olduğunu ve bunların çok büyük bir kısmında yalıtım bulunmadığını düşünürsek aslında yalıtımsız bina sayısının çok daha fazla olduğu ortaya çıkıyor.

2011'den itibaren neler değişecek?
Gerek Enerji Kimlik Belgesi gerekse Yapı Denetim Kanunu sayesinde yeni yapılacak olan binaların yalıtımsız olması mümkün olmayacak. Bu da yalıtımlı bina sayısının artması anlamına geliyor ama mevcut binaların da acilen yalıtılması gerekiyor.

FİNANSAL TEŞVİK GEREK
Tüketicilerde ısı yalıtımı bilincinin her geçen gün arttığı gözlemleniyor ancak yine de daha hızlı bir bilinç artışına ve finansal teşviklere ihtiyacımız olduğu ortada…

Peki ne gibi finansal teşvikler gerekiyor?
Ülkemizde maalesef alım gücü yüksek değil. Bu nedenle yalıtım ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi ya da tamamen kaldırılması ve Avrupa'daki mortage benzeri, devlet destekli, uzun vadeli ve düşük faizli yalıtım kredilerinin uygulanması yalıtımsız bina sakinlerinin de rahatlıkla uygulama yaptırmalarına katkı sağlayacak.

Bu teşvikler ayrıca tüketicilerin uzun olduğu için tercih ettiği KDV'siz, merdiven altı ürünlere olan ilgiyi azaltacak. Ayrıca yalıtımlı evlerin enerjiyi daha uzuca satın alması, emlak vergisinden muafiyetleri gibi uygulamalar da hayata geçirilebilir.

Sayfa Yükleniyor...