Fed: ABD ekonomisi risklere açık

Fed toplantı tutanakları, düşük faize rağmen ABD ekonomisinin risklere açık olduğunu ortaya koydu.

Fed: ABD ekonomisi risklere açık

ABD Merkez Bankası Fed’in dün açıklanan Aralık ayı toplantı tutanaklarında, Fed kurul üyelerinin faizlerin neredeyse sıfır seviyesine indirilmesine rağmen ABD ekonomisinin hâlâ “önemli” risklerle karşı karşıya olduğu görüşü ve bazı kurul üyelerinin deflasyon tehlikesi gördükleri ifadesi yer aldı.

ABD’de gösterge faizler, 15-16 Aralık tarihlerinde yapılan kurul toplantısında sıfır ile yüzde 0.25 arasında bir banta çekilmişti. Fed, ayrıca faizlerin sıfıra yaklaşmasının ardından finansal piyasalara büyük miktarda fonlama yapabileceğini belirtmişti.

Tutanaklarda, “Alışılagelmemiş politikaların kullanılmasına rağmen, ekonominin görünümü bir süre için daha zayıf gözükmektedir. Ekonomik faaliyetler üzerindeki aşağı yönlü riskler büyüktür” denildi.

Toplantı tutanaklarında hızla daralan istihdam piyasası ve düşüş gösteren üretim rakamlarına odaklandığı görülen Fed’in kurul üyelerinin, ekonominin 2008’in son üç ayında ve 2009 başlarında daralacağı sonucuna vardığı görüldü. Bazı kurul üyeleri ise ekonomideki daralmanın daha da uzun sürebileceği görüşündeydi.

Fed tahminleri, 2009 için ekonomik faaliyet tahminlerini önemli ölçüde aşağı yönlü revize ederken, 2010 için orta ölçekli bir toparlanma olacağını gösteriyordu. ABD ekonomisinin 2009 başlarında önceki tahminlerden çok daha hızlı küçülmesi beklenirken, ekonominin 2009 yılı genelinde de küçüleceği düşünülüyor.

Sayfa Yükleniyor...