Fed 'büyük riskler var' dedi, tahminler kötüleşti

Fed'in yeni çeyrek tahminlerine göre, ABD ekonomisi bu yıl yüzde 1.3 ile yüzde 2 arasında daralacak. İşsizlik oranı da en az yüzde 9.2 olacak.

Fed 'büyük riskler var' dedi, tahminler kötüleşti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıklanan 28-29 Nisan politika kurulu toplantısı tutanaklarında ABD ekonomisinin toparlanma yönünde mütevazı işaretler gösterdiği, ancak büyük risklerin devam ettiği kaydedildi.

Tutanaklara göre ayrıca, kredi akışını sağlamak ve ekonominin toparlanmasına destek olmak amacıyla yapılan devlet borçlanma senedi ve devlet destekli mortgage kurumu borçlarının alınma hacminin artırılması da ihtimal dahilinde görülüyor.

Merkez bankası yetkilileri, tüketim harcamalarını destekleyen hane halkı ve işyeri güveni verilerinde son zamanlarda görülen yükselişe rağmen, bu verileri resesyondaki üzerindeki riskleri göz ardı etmek için yetersiz buldu.

Fed politika kurulu ABD ekonomisinin gelecek üç yıl için büyüme tahminlerini aşağı çekerken, devlet ve devlet destekli mortgage kurumu borçlanma senetlerinin alımının artırılması kararını değerlendirdi.

Fed, geçen yıl gösterge faizi neredeyse sıfır seviyesine indirmesinin ardından gösterge faizi daha aşağı çekmek ve kredi akışını sağlamak için borçlanma senedi ve tahvil cinsi araçların alımına yönelmişti.

Yeni çeyrek dönem tahminlerine göre Fed, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1.3 ile 2.0 arasında küçülmesini, işsizliğin ise yüzde 9.2 ile yüzde 9.6 arasında gerçekleşmesini öngörüyor.

Ocak ayında yayımlanan bir önceki daha iyimser dönem tahminlerinde ABD'de daralmanın yüzde 0.5 ile 1.3 arasında, işsizlik oranının ise yüzde 8.5 ile 8.8 arasında gerçekleşmesi öngörülüyordu.

Fed politika kurulu, Nisan toplantısında faizleri Aralık ayında ulaşılan sıfıra yakın seviyede tutmuş, ekonomideki para miktarını artırmak konusunda yeni bir karar almamıştı.

Fed bundan önceki toplantısında ise piyasaları şaşırtarak devlet destekli mortgage kurumu tahvilleri alımını 850 milyar dolar artırmış, 300 milyar dolar tutarında ve 1960'lardan beri ilk defa vadesi 6 aydan uzun ABD Hazine tahvili almaya karar vermişti.

Sayfa Yükleniyor...