Fed: Çinliler daha fazla tüketsin

Fed Başkanı Bernanke, Çin gibi bütçe fazlası veren ülkelerdeki tüketicilerin daha fazla harcama yapması gerektiğini söyledi.

Fed: Çinliler daha fazla tüketsin

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ABD ekonomisinde rekor seviyelere yükselen bütçe açığının azaltılması ve Çin gibi bütçe fazlası veren ülkelerdeki tüketicilerin de daha fazla harcama yapması gerektiğini söyledi.

Bernanke, bu önlemlerin, küresel dengesizliklerin giderilmesine yardımcı olacağını belirtti.

ABD hükümeti, geçen hafta 30 Eylül'de biten mali yılda bütçe açığının 1,42 trilyon dolara çıktığını açıklamıştı. 2008 yılında bütçe açığı 459 milyar dolar düzeyindeydi.

Öte yandan, Pittsburgh'daki G20 Zirvesinde, Asyalıların çok fazla, Amerikalıların ise çok az tasarruf ettiği gündeme gelmiş, liderler bu dengesizliğin giderilmesi taahhüdünde bulunmuşlardı.

Bernanke, ABD'de tasarrufların artırılmasının en iyi yolunun federal bütçe açığının azaltılması olduğunu belirtirken, yöntemi konusunda bilgi vermedi.

Konuşmanın ardından soruları yanıtlayan Bernanke, ABD'nin oldukça güç bir mali durumda bulunduğunu ve Kongre ile Beyaz Saray'ın ABD ekonomisine ve dolara olan güveni artırmanın yollarını bulması gerektiğini söyledi.

Bernanke, ticaret fazlası veren Çin ve diğer birçok Asya ekonomilerinin, tüketicilerini daha fazla harcamaya yönlendirilmesi ve bu ekonomilerin büyümelerini daha az ihracata dayandırması gerektiğini belirtti.

Asya'nın küresel toparlanmanın öncüsü olacağını ifade eden Bernanke, bölgeden gelen en son ekonomik verilerin bölgede güçlü toparlanmanın yolda olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...