Fed ek tedbir almaya hazır

Fed, ekonomi kötüleşirse ek tedbirler almaya hazır olacak.

Fed ek tedbir almaya hazır

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin, ekonomide bir miktar zayıfladığı gözlenen görünümün, belirgin biçimde daha kötüye gitmesi durumunda destek amaçlı ek tedbirler düşünmeye hazırlıklı olma gereğini hissettikleri belirtildi.

Fed'in dün açıkladığı, 22-23 Haziran tarihli ve faiz kararı alınan toplantının tutanaklarında, "Finansal koşullardaki değişimin sonucu olarak, katılımcıların çoğu ekonomik büyüme görünümlerini hafif aşağı çekmiş bulunuyorlar. Görünümün daha da kötüleşmesi halinde Komite'nin daha fazla destek politikasının uygun olabileceğini dikkate alması gerekebilir" denildi.

Tutanaklarda Fed'in, gerekli görülmesi halinde atılabilecek adımlardan neyi kastettiği konusunda ayrıntı yer almadı. Ancak yetkililer ve analistler, uzun vadeli Hazine tahvili veya mortgage kredisine dayalı menkul kıymet alımının alınabilecek tedbirler arasında yer aldığını belirttiler.

Fed'in ekonomik görünüm üzerindeki riskleri ortaya koyduğu toplantının tutanaklarının açıklanmasından sonra, Standard & Poor's 500 endeksi günü ekside bitirdi. ABD'nin 30 yıl vadeli tahvilleri ise faizleri yatırımcıların para politikasının sıkılaştırılmasına yönelik beklentilerini ertelemesiyle geriledi.

ÜZERİNDEKİ AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER ARTTI
Fed yetkililerine göre ekonomide büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskler arttı. Tutanakların açıklanmasından önce yayımlanan ekonomik veriler ABD'deki ılımlı toparlanmanın sürdüğüne işaret etse de, yetkililer Avrupa'daki bütçe sıkıntıları ve stres testlerinin bireysel ve kurumsal harcamalar üzerinde olumsuz etkisi olabileceği görüşündeler.

Fed yetkilileri bu yıl için büyüme tahminlerini yüzde 3 ile 3.5 arasında olacak şekilde daralttılar. Mayıs ayındaki tahminler yüzde 3.2 ile yüzde 3.7 arasındaydı.

Haziran ayında yüzde 9.5 olarak gerçekleşen işsizlik oranının ise dördüncü çeyrekte yüzde 9.2 ile 9.5 arasında olması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...