Fed faiz sürprizi yaptı, 'sıkılaştırma yok' dedi

Fed reeskont faizini yüzde 0.75'e yükseltti. Fed kararın para politikasının sıkılaştırılması anlamına gelmediğine dikkati çekti.

Fed faiz sürprizi yaptı, 'sıkılaştırma yok' dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) bankalara verdiği acil krediler için uyguladığı reeskont faizini beklenmedik bir şekilde yükselterek yüzde 0.5'ten yüzde 0.75'e çıkardı.

Bugünden itibaren geçerli olacak kararın, para politikasının sıkılaştırılması anlamına gelmediğine dikkati çeken Fed, tüketiciler ve şirketler için borçlanma maliyetlerinin yükselmeyeceğinin de altını çizdi.

Faiz oranlarında Aralık 2008'den bu yana ilk kez değişiklik yapan Fed, bu girişimini iyileşen piyasa koşullarına dayandırdı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin geçen hafta yaptığı bir açıklamada yakın zamanda reeskont faizinin artırılabileceğini söylemesine rağmen, Fed'in zamanlaması piyasaları şaşırttı.

Merkez Bankası'nın açıklamasında "Bu değişiklik, tıpkı ay başında bir dizi olağanüstü kredi programının sonlandırılması gibi, Fed'in borç verme imkanlarının normalleştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Değişikliklerin hane halkı veya işyerleri için finansal koşulların sıkılaşmasına yol açması beklenmemektedir. Değişiklikler ekonominin görünümü veya para politikasında herhangi bir değişikliğe işaret etmemektedir" denildi.

Karar, ABD Merkez Bankası'nı oluşturan 12 yerel Fed bankasının talebi ve Fed'in politika kurulunun oybirliğiyle alındı.

Fed'in piyasaya likidite sağlamak için başlattığı imkanların para politikasının seyrinden farklı olduğunu anlatmak için gösterdiği yoğun çabaya rağmen, piyasalar açıklamayı para politikasında sıkılaşması öncesindeki zorunlu gelişmelerden biri olarak gördü.

Açıklamanın ardından dolar euro karşısında dokuz ayın, yen karşısında bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD borsa vadeli işlemleri sert düştü ve ABD Hazine tahvil fiyatları geriledi. Para politikasındaki gelişmelere hızlı tepki veren iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizleri ise Ocak sonundan beri en yüksek seviyeye yükseldi.

Sayfa Yükleniyor...