Fed faizi yüzde 0.25’e çekti

ABD Merkez Bankası, yüzde 1 olan gösterge faiz oranını yüzde 0-0.25 aralığına indirdi. Böylece faiz Temmuz 1954’teki rekor oranına geriledi.

Fed faizi yüzde 0.25’e çekti

ABD Merkez Bankası (Fed), daha önce görülmedik bir adımla gösterge faizleri sıfıra kadar indirirken, ekonominin resesyondan çıkması için elindeki “bütün araç ve imkanları” kullanacağını belirtti.

Fed, beklenmedik bir şekilde bankalararası federal fon faizini yüzde 1 seviyesinden sıfır ile yüzde 0.25 bandına çekti ve faizleri uzun bir süre düşük seviyelerde tutmayı düşünebileceğini belirtti.

Yapılan açıklamada “Fed, elindeki bütün araç ve imkanları sürdürülebilir ekonomik büyümenin yeniden sağlanması ve fiyat istikrarının muhafaza edilmesi için kullanacaktır” denildi.

Fed faiz indirim kararını oy birliğiyle alırken, dolar da Euro karşısında son iki buçuk ayın en düşük seviyelerine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası faizleri yüzde 2.5 ile gelişmiş yedi (G7) arasında en yüksek seviyede tutmaya devam ediyor.

Fed, faiz indirimi kararı dışında, devlet destekli mortgage kurumlarının borçlarını alma planını daha genişletebileceğini de belirtti. Fed ayrıca daha uzun vadeli ABD Hazine tahvillerini almayı düşündüğünü ve ekonominin desteklenmesi için büyüyen bilançosunu kullanmanın farklı yollarını dikkate alacağını da söyledi.

Fed’in aldığı bu olağanüstü tedbirler ve Ocak ayında başkan olacak Barack Obama’nın açıkladığı büyük ekonomik destek paketi, dünyanın en büyük ekonomisi için bir şok tedavisi niteliği taşıyor. ABD ekonomisindeki büyüme, diğer ekonomilerde büyümeye de destek olabilir.

IMF: OLUMLU AMA TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
IMF 1. Başkan Yardımcısı John Lipsky, Fed’in faiz indiriminin olumlu bulduğunu ancak bunun tek başına küresel kredi piyasalarının düzgün biçimde işlemeye başlaması için yeterli olmayacağını açıkladı.

CNBC’ye konuşan Lipsky, başarının yakalanması için daha geniş kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu ifade etti. Lipsky küresel bazda alınan parasal, mali ve düzenleyici önlemlerin 2009 bitmeden büyümeye geçilmesine yardımcı olmasını umduklarını dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...