Fed para musluklarını kapattı

Fed, 2008 krizinden bu yana piyasalara sağladığı likidite desteğini resmi olarak bitirdi, faizlerin beklenenden önce artabileceği mesajı verdi.

Fed para musluklarını kapattı

ABD Merkez Bankası Fed, piyasaların merakla beklediği Açık Piyasa Komitesi toplantısının sonucunu açıkladı.

Fed yetkilileri, krizin patlak verdiği 2008 yılından sonra ekonomiye destek olmak için başlattıkları ve 85 milyar dolara kadar çıkan tahvil alımı programını tamamladığını açıkladı.

Fed son toplantısında tahvil alımlarını 15 milyar dolara indirmişti. Fed artık piyasalara tahvil alarak destek sağlamayacak.

FAİZ BEKLENENDEN ÖNCE ARTABİLİR
Fed yetkilileri faizle ilgili olarak "makul bir süre daha" sıfır seviyesinde kalacağı mesajını verse de ilk kez diğer toplantılardan farklı bir sözlü yönlendirmeye gitti. Yetkililer, ABD ekonomisinin merkez bankasının tahminlerinden daha hızlı büyümesi durumunda, faizlerin piyasadaki beklentinden çok daha erken artırılabileceğine işaret etti. Pek çok ekonomist Fed'in faiz artışına 2015 yılının ortasında başlamasını bekliyor.

İSTİHDAM PİYASASI İYİLEŞMEYE DEVAM EDİYOR
Fed yetkilileri, iki günlük toplantıları sonrasında yaptıkları açıklamada, ABD istihdam piyasasında yavaş toparlanma sürecinin hız kazanmaya başladığı ifade edildi.

BİLANÇOSUNU ŞİŞİRMİŞTİ
Fed, piyasadan aldığı varlıklar nedeniyle bilançosunun 4,5 trilyon doların üzerine çıktığını gördü. Bu bankanın varlık alımına başladığı 2008 yılından bu yana bilançosunun altı katına çıkması anlamına geliyor.

PİYASA SERT TEPKİ VERDİ
Fed'in kararının ve açıklamalarının beklendiği kadar "güvercin" gelmemesine piyasa negatif tepki verdi. ABD Hazine tahvillerinin faizleri yükselirken, gün içinde negatif seyreden ABD borsalarında düşüşler hızlandı. 10 yıllık hazine tahvilinin faizi 7 baz puanlık yükselişle yüzde 2,3 seviyesini üzerine çıktı. S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones Sanayi Endeksleri'nde değer kayıpları yüzde 1'e yaklaştı.

Sayfa Yükleniyor...