Fed tahminleri aşağı çekti

ABD Merkez Bankası, yılın ikinci yarısı ve gelecek yıl ekonomiye ilişkin tahminlerini aşağı yönlü olarak revize etti.

Fed tahminleri aşağı çekti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mart ayında yaptığı toplantının tutanakları, Fed'in ekonomiye 1 trilyon doları aşkın kaynak sağlaması kararı alarak, kötü durumdaki ekonomiye ilişkin kaygıların arttığını gösteriyor. Fed'in bu yılın ikinci yarısı ve 2010 yılında ekonomiye ilişkin tahminlerin ''aşağı yönlü revize edildiği'' belirtilen tutanaklarda, yeni tahminlere ilişkin bilgi verilmedi.

Fed yetkililerinden çoğunun yakın dönemde ekonomide aşağı yönlü risklerin hakim olacağını öngördüğü ifade edilen tutanaklarda, yetkililerin, ''ekonominin düzelmesini sağlamak ve fiyat istikrarını korumak için uygun her türlü aracı kullanma'' konusunda kararlı olduğu belirtildi.

İstihdamdaki azalmanın, hisselerdeki ve konut piyasalarındaki düşüşün, ayrıca sıkı kredi koşullarının tüketici güveni ve harcamalarda sıkıntıya yol açtığı, zayıf satış görünümleri ve kredi almadaki zorlukların iş adamlarının yatırımları kesmesine sebep olduğu kaydedildi.

ABD'nin ihracatının bir dizi önemli ticari ortağın da ekonomilerinin durgunluğa girmesi nedeniyle düştüğü, durgunluğun derin olmasına rağmen, Fed Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) düzelmenin bu yıl başlamasını beklediği ifade edildi.

''Gayrisafi yurt içi hasılanın bu yılın ikinci yarısında aşama aşama düzeleceği ve daha sonra gelecek yıl finansal piyasalardaki gerginliğin azalmasıyla yavaşça genişleyeceği, mali teşviklerin etkilerinin görüleceği, konut piyasasındaki düzeltmenin sonuna gelineceği'' belirtilen tutanaklarda, şu anda yüzde 8,5 olan işsizlik oranının yılın kalanında yüksek bir seviyede yatay hale gelmeden önce, gelecek yıl daha fazla yükseleceği kaydedildi.

Fed FOMC 17-18 Mart'ta yaptığı toplantıda, ABD ekonomisinin kısa vadeli görünümüne ilişkin bu kötümser bakış sonucu gösterge faiz oranını yüzde 0 ile 0,25 aralığında bıraktı, ayrıca 300 milyar dolar tutarında uzun vadeli ABD Hazine tahvili ve 750 milyar dolar tutarında tutsat (mortgage) destekli menkul kıymet alınmasını kararlaştırdı.

Fed, Şubat ayındaki açıklamasında, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 0,5 ile 1,3 arasında büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.

Sayfa Yükleniyor...