Fed 'teşvike devam' dedi

Amerikan Merkez Bankası Fed, aylık 85 milyar doları bulan tahvil alım programının devam edeceğini açıkladı. Ekonomide iyileşme olması durumunda ise yıl sonundan itibaren alımların azaltılacağı bildirildi.

Fed 'teşvike devam' dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasaların korkuyla beklediği kararını açıkladı.

Açıklamaya göre Fed'in aylık 85 milyar doları bulan tahvil satın alma programı devam edecek.

Fed Başkanı Ben Bernanke, ekonomide iyileşme olması durumunda tahvil alımlarını yıl sonundan itibaren azaltacaklarını söyledi.

Bu azaltmanın "ölçülü adımlar" şeklinde olabileceğini vurgulayan Bernanke, bu noktada varlık alımlarının azaltılmasının, işsizlik oranlarının yüzde 7'e inmesine kadar süreceğini aktardı. Böylece işsizlik oranları yüzde 7'ye düştüğünde varlık alımlarının sona ereceğinin işaretini vermiş olan Bernanke, bu seviyeye de gelecek yılın ortalarında ulaşılmasını bekliyor.

Bernanke, Fed'in varlık alımlarında herhangi bir azaltmaya gidilmesini, "bir sürücünün frene basmak yerine, gaz pedalından yavaş yavaş ayağını çekmesine" benzetti.

İŞSİZLİK YÜKSEK
Fed, ABD ekonomisinde orta halli bir iyileşme sürecinin devam ettiğine vurgu yaparken, ülkedeki işsizlik oranının hala yüksek olduğunu söyledi.

Banka, işsizlik istenen seviyeye gelene kadar tahvil satın almaya devam edeceklerinin de altını çizdi.

Yapılan açıklamada, işsizliğin en erken 2014'ün sonunda yüzde 6,5 seviyesine ineceği tahmin edildi.

Fed'in teşvik programını sonlandırmak için işsizlik oranında yüzde 6,5 seviyesini kritik eşik olarak gördüğü biliniyor.

YÜZDE 3 BÜYÜME TAHMİNİ
Fed yetkilileri ABD ekonomisinin gelecek yıl yüzde 3 ile 3,5 arasında değişen bir oranda büyüyeceğini, 2015'te ise büyüme oranının yüzde 2,9 ile 3,6 olacağını tahmin etti.

Fed'in teşvik programını sonlandıracağına yönelik beklentiler borsalarda geçen haftadan bu yana dalgalanma yaşanmasına neden olmuştu.

HABERİN DEVAM CNBCE.COM'DA.

Sayfa Yükleniyor...