Fed yöneticileri konuştu

Fed'in yaklaşık 10 yılın ardından ilk faiz artırımının sonrasında Fed yöneticilerinden açıklamalar geldi.

Fed yöneticileri konuştu

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fed'in finansal kriz anında acil kredi verme yetkilerinin sınırlanması tartışmalarının endişe verici olduğunu söyledi.

Fischer, Fed'in yeni bir finansal kriz durumunda serbest şekilde kredi verememenin iyilikten çok zararı olacağını savundu.

Amerikan Birliği toplantısında konuşan Fischer, "Bir kriz durumunda kredi vermeye daha da zor hale getirmenin doğru yol olup olmadığına karar vermeliyiz. Ancak bunun doğru olup olmadığını iş işten geçene kadar bilemeyeceğiz" dedi.

Fischer, Fed'in yeni araç setinin Aralık ayındaki faiz artırma kararı sonrasında gösterge federal fon faizinin yükselmesinde başarılı olduğunu, ancak yetkililerin problemler ortaya çıkması halinde değişiklikler yapmaya hazır olduklarını da söyledi.

Fed Başkanı Yellen, 30 Kasım'da yaptığı açıklamada, "Acil kredi kriz anlarında finansal piyasalar üzerindeki olaganüstü baskının azaltılmasına yardım etmek için kullanılabilecek kritik bir araç. Bu araç olmaz ise hanehalkları, işletmeler ve ABD ekonomisi için ağır olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir" ifadelerini kullanmıştı.

'BAŞKA POLİTİKALAR GEREKEBİLİR'

San Francisco Fed Başkanı John Williams, ısrarcı şekilde zayıf bir talep ortamı ile başa çıkmak için merkez bankasının faiz politikalarıyla yapabileceğinden daha fazla yardıma ihtiyaç olabileceğini ifade etti.

"Faiz oranlarının enflasyonu ne yukarı ne de aşağı itmediği ve büyümenin normaldan daha cansız olduğu bir faiz seviyesinde diğer politikalar ekonomiye yardım için daha iyi olabilir" diye konuşan Williams, ekonominin kamu harcamaları yoluyla canlandırılmasının ve Fed dışındaki diğer hedefli çabaların düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

'FED'İ ALKIŞLIYORUM'

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise, Fed'in Aralık ayında kısa vadeli faiz oranlarını artırmasını alkışladığını ve bundan sonraki adımların ılımlı ve istikrarlı bir hızla gelmesinin muhtemel olduğunu dile getirdi.

"Ekonomik görünüm dikkate alındığında, Fed'in faiz oranlarını kademeli olarak normalleştirme yolunda ilk adımı atmasının sağduyulu bir hareket olduğunu düşünüyorum" diye konuşan Mester, Fed'in faiz oranlarının bundan sonra izleyeceği yolun gelecek verilerle ortaya konacak ekonomik görünüme bağlı olacağını vurguladı. 

Sayfa Yükleniyor...