Fed'de 'faiz artışının vakti geldi' sesleri

Fed'in bazı üyeleri faiz artırımını düşünmenin vaktinin geldiğini ifade etti.

Fed'de 'faiz artışının vakti geldi' sesleri

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) üst düzey üç üyesi, ülkedeki yüksek işsizliğe rağmen ekonomide toparlanmanın güç kazanmasıyla birlikte faizlerin yakında artırılması gerekeceğini kaydettiler.

Kansas City Fed Başkanı Thomas Hoenig, Fed'in sıfıra yakın seviyede tuttuğu faizi yaz sonuna yüzde 1'e yükseltmesi gerektiğini kaydetti.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Fed üyelerinin para politikasının sıkılaştırılması için değerlendirmelere başlamasının gerektiğini belirtti, fakat bu yönde kararın alınmak üzere olduğuna dair bir açıklamada bulunmadı.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ise, ekonomik koşulların politikada sıkılaştırma gerektirmediğini ifade etmesine rağmen "hazır olmalı ve hızlı hareket edebilmeliyiz" dedi.

Açıklamalar, ABD'de güç kazanan ekonomik büyümenin Avrupa'da borç krizinin yarattığı belirsizliğe rağmen bazı Fed yetkililerini faizlerin çok düşük seviyede çok uzun süre kalacağına yönelik endişeye sevkettiğini gösteriyor.

Fed, finansal kriz ile mücadele için faizleri neredeyse sıfıra indirmiş ve 1.7 trilyon dolar tutarında Hazine ve ipotekli konut kredisine dayalı tahvil alımı da dahil olmak üzere bir dizi önlem almıştı.

ABD ekonomisi 2009'un yaz aylarından beri hızla büyüyor. ABD'de gayrisafi yurtiçi hasıla bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3 artmıştı.

Sayfa Yükleniyor...