Fenerbahçe zenginler ligine girdi

Fenerbahçe, dünyanın en zengin 20 kulübü arasına giren ilk Türk takımı oldu. Real Madrid ilk sırada yer alırken, Fenerbahçe 111.3 milyon Euro’luk geliriyle 19. olmayı başardı.

Fenerbahçe zenginler ligine girdi

Deloitte, Futbol Para Ligi 2009 araştırmasını yayınladı. Çalışmada 2007 / 2008 futbol sezonunda mücadele eden kulüplerin gelirleri mercek altına alındı. Sıralamada birinciliği 366 milyon Euro ile Real Madrid, ikinciliği 325 Milyon Euro ile Manchester United, üçüncülüğü 309 milyon Euro ile Barcelona aldı.

Futbol Para Ligi raporlarının yayınlanmaya başladığı 1996 / 97 yılından bu yana dünyanın en zengin 20 kulübünün arasına giren ilk Türk futbol kulübü ise Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe listeye 111.3 milyon Euro ile 19. sıradan girdi.

FENERBAHÇE İLK KEZ LİSTEDE
Bu yılki araştırmada 19. sırada yer alan Fenerbahçe bu başarıyı gösteren ilk Türk futbol kulübü unvanını kazandı. Bunun yanı sıra Fenerbahçe, Avrupa’nın “beş büyük” futbol ligi (İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Fransa) dışında yer alan bir ligden Futbol Para Ligi sıralamasına giren ilk kulüp olarak da etkileyici bir başarı göstermiş oldu. Fenerbahçe’nin naklen yayın hakları, maç günü gelirleri, sponsorluk anlaşmaları ve logolu ürün satışlarının yanı sıra UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finalde mücadele etmesi de gelirlerini artıran çok önemli bir faktör oldu.

İNGİLİZ KULÜPLERİNE STERLİN DARBESİ
Real Madrid 2007 / 2008 sezonunda gelirlerini 15 milyon Euro artırarak, yüzde 4 oranında bir büyüme sağladı. İkinci sıradaki Manchester United da İngiltere Premier Lig Şampiyonluğu’nu ve UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak gösterdiği başarılarla, gelirlerini 45 milyon sterlin artırdı. Bu, kulübün gelirlerinde yüzde 21’lik bir artış anlamına geliyor. Üçüncü sıradaki Barcelona ise gelirlerini 19 milyon Euro artırarak, yüzde 6 oranında artış elde etti.

Sterlinin Euro’ya karşı değer kaybetmesi genel olarak İngiliz kulüplerini olumsuz etkiledi. Sterlin, Euro karşısında gücünü korumuş olsaydı bu yıl en zengin 20 futbol kulübü sıralamasına en az dokuz İngiliz kulübü girebilecekti ve Manchester United gelirlerindeki artış ile Real Madrid’in önünde yani birinci sırada yer alacaktı. Bu yılki listeye 7 İngiliz kulübünün yanı sıra, 4 Alman, 4 İtalyan, 2 Fransız, 2 İspanyol ve bir Türk kulübü girmeyi başardı.

BAYERN İLK BEŞE GERİ DÖNDÜ
Almanya’nın ünlü futbol takımı Bayern Munich beş yıl aradan sonra Deloitte Futbol Para Ligi’nde ilk beşe tekrar geri döndü. Dördüncü sıradaki Bayern Munich’i bu kez beşinci olarak Chelsea takip ediyor. Bu yıl dünyanın en zengin 20 futbol kulübü sıralamasında Fenerbahçe ile birlikte iki yeni takım daha yer alıyor. Alman futbol kulübü Stuttgart bu yıl listeye ilk kez girerken, Manchester City de 20. sıradan zenginler ligine girdi.

20 takımın oluşturduğu Futbol Para Ligi’nin toplam geliri ise bir önceki sezona göre 220 milyon Euro’luk bir artış (yüzde 6) ile 3.9 milyar Euro olarak gerçekleşti.

FUTBOL KRİZE DİRENÇLİ
Özellikle 2009’un son aylarından başlayarak tüm dünyada etkisini hissettiren küresel krizin futbol dünyasını nasıl etkileyeceği de merak konusu oluyor. Bu konuda bir açıklama yapan Deloitte Türkiye Spor Endüstri Lideri Burç Seven şunları söyledi: “Futbol sektörü krize karşı hayli dirençli. Krizden sonra yeşil sahalardaki seyirci sayısında kayda değer bir düşme görülmüyor. Ayrıca başta İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ligde kulüpler televizyon naklen yayınları konusunda uzun vadeli ve yüksek değerli anlaşmalar yaptılar. Dolayısıyla gelir kaynakları sağlam görünüyor. Ama bu durum kulüpleri hareketsizliğe itmemeli. Krizin gerçek bilançosu 2009 / 2010 sezonu sonunda belli olacak. Kulüpler gerek stadyumlarda, gerekse de ticari faaliyetlerinde daha fazla gelir elde edecek modeller geliştirmeliler.”

İŞTE ZENGİNLER LİGİ

Fenerbahçe zenginler ligine girdi - 1

Sayfa Yükleniyor...