'Finansman kaynakları daha kısıtlı olacak'

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, küresel finansman kaynaklarının önümüzdeki dönemde azalacağını ve Türkiye'nin bu durumdan etkileneceğini söyledi.

'Finansman kaynakları daha kısıtlı olacak'

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşma yaptı.

Yılmaz, finans piyasalarının yükselen piyasalara fon sağlayabilmelerinin ardında iki balon olduğunu söyledi.

"Bunlardan birincisi 2008 krizine kadar gelişmiş ülkelerde oluşan finansal balonuydu. İkincisi ise 2008 sonrasında merkez bankalarının aşırı gevşek para politikalarıyla ortaya çıkan finansal balon" diyen Yılmaz, "Her ikisinin de sürdürülemeyeceği pek açıktı. Nitekim Fed'den Haziran ayından itibaren gelen işaretler bu ikinci dönemin bittiğine işaret ediyor" şeklinde konuştu.

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra küresel finansman kaynaklarının daha kısıtlı, daha doğru ifade etmek gerekirse, daha gerçekçi olacağı bir düzende yaşayacağız. Büyüklüğü ve dışa açıklığıyla Türkiye, bu küresel geçiş dönemlerinden önemli ölçüde etkileniyor. Gelişmekte olan ülkelerin tarihi potansiyel büyümelerinden bahsetmek mümkün olmayacak. Çin dahil bu ülkeler büyümeleri aşağı revize etmek durumunda kalacak."

'BATI KARŞITI SÖYLEM GÜCÜMÜZÜ AZALTIYOR'
Son günlerde artan Batı karşıtı söyleme de değinen Yılmaz, "Bu huzursuzluk yaratıyor. Birçok ülkenin Türkiye'ye düşman olduğu söylemi Türkiye'nin uluslararası alanda gücünü azaltıyor" dedi.

'SURİYE'DE ASKERİ MÜDAHALE OLMADAN ÇÖZÜM GEREKLİ'
TÜSİAD Başkanı, hükümetin Suriye politikasının etkili olmadığını belirtere, "Umudumuz askeri müdahale olmaksızın kalıcı çözümün sağlanması" diye konuştu.

'TOPLUMU AYRIŞTIRAN SÖYLEMLERDEN UZAK DURULMALI'
Yılmaz şöyle devam etti:

"Türkiye'nin 2000'li yılların başından bu yana sistemini özgürleştirmek, sivilleştirmek, demokratikleştirmek yönünde ciddi adımlar attığını hepimiz kabul ediyoruz. Bu dönemin kazanımları Türkiye'nin örnek bir ülke olarak görülmesini sağladı.

Bu kazanımlarımızı güçlendirmeye ihtiyacımız var. Bu kazanımlardan geriye gitmek hepimiz için haksızlık olacaktır. Toplumu yoran, ayrışma ve kutuplaşma kaygıları yaratan sert söylem ve gerginliklerden kaçınmalı, Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl hedeflerine kenetlenerek uzlaşma ve özveri içinde çalışabilmeliyiz."

HABERİN DEVAMI CNBCE.COM 'DA

Sayfa Yükleniyor...