Fitch görünümü durağana çekti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana düşürdü. Kredi notu BB+ olarak teyit edildi.

Fitch görünümü durağana çekti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten Türkiye için sürpriz karar geldi.

Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana düşürürken, kredi notunu BB+ olarak teyit etti.

Kuruluş açıklamasında şunları kaydetti: "Türkiye'nin not görünümündeki değişiklik makro ekonomik istikrara yönelik kısa vadeli riskleri yansıtıyor. Türkiye cari açık ve hedefin üzerinde enflasyon nedeniyle zorluklarla karşı karşıya.

Yukarı yönlü not dinamikleri, kısa vadeli risklerin azalması ve Türkiye'nin yumuşak iniş sağlaması halinde başlayabilir.

Türkiye ekonomisi 2011'in ilk yarısında kredilerdeki artış ve çift haneli büyümeyle aşırı ısındı. Türkiye'de GSYH'nin 2011'de yüzde 7.5, 2012'de yüzde 2.2, 2013'te yüzde 4.5 büyümesi bekleniyor. Türkiye'de enflasyonun 2011 sonunda yüzde 9.2 olması; cari açık/GSYH'nin yüzde 9.8, 2012'de yüzde 7.6 olması bekleniyor. Finansal istikrarsızlık, resesyon ve dezenflasyonun sürdürülememesi negatif kredi notu hareketine neden olabilir."

BERKER: GÖRÜNÜM DEĞİŞMEDEN NOT ARTABİLİR
CNBC-e'ye konuşan Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, gerekirse görünümü değiştirmeden notu artırabileceklerini kaydetti. Berker, not görünümünün düşürülmesinin temel nedeninin yurtdışı kaynaklı belirsizlikler 0lduğunu söyledi.

GEDİKLİ: AÇIKLAMANIN ZAMANLAMASI SORULMALI
Kararı CNBC-e'de yorumlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, "Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamadan sonra Fitch'ten böyle bir açıklama gelmesi ilginç. AB ülkelerine bakınca Türkiye'de böyle riskler söz konusu değil. Fitch yetkililerine bu açıklamanın zamanlaması sorulmalı. Türkiye yatırım yapılabilir ülke kategorisine çoktan getirilmeliydi. Türkiye Avrupa'nın durumu ile mukayese edilmemeli. Görünümün değişmesi çok anlamlı değil" dedi.

AYDIN: KARAR YÜZEYSEL
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Fitch'in değerlendirmesini ''yüzeysel'' bulduğunu söyledi.

USKUAY: İZLEYİP NOTU YÜKSELTEBİLİR
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Fitch'in Türkiye'nin kredi görünümü durağana çevirmesinin nedenini biraz daha Türkiye'yi izleyip 2012 içinde de değerlendirip, ona göre Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' kategoriye yükseltmek olarak açıkladı.

DOLAR 1,87'Yİ AŞTI
Fitch'in görünümü düşürme kararı piyasalarda hemen etkisini gösterdi. Karar sonrasında İMKB'de yüzde 2'yi aşkın kayıplar görülürken, dolar 1,8720'ye kadar yükseldi. Gün sonunda İMKB yüzde 1.72 düşüşle 51 bin 91 puana geriledi.

Sayfa Yükleniyor...