Fitch, Portekiz'i 'çöp'e attı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Portekiz'in ''BBB-'' olan uzun vadeli kredi notunu ''BB+''ya çekti. Kredi notu 'çöp' olarak nitelenen yatırım yapılabilir seviyenin altına indi.

Fitch, Portekiz'i 'çöp'e attı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dördüncü çeyrek kredi notu gözden geçirmesini tamamlayarak, Portekiz'in yerel ve yabancı para cinsinden ''BBB-'' olan uzun vadeli kredi notunu ''BB+''ya çektiğini, kredi notu görünümünün ise ''negatif'' olduğunu açıkladı.

Kuruluş, ülkenin büyük mali dengesizlikler, tüm sektörlerdeki yüksek borçlanma seviyesi ve makroekonomik görünümün kötü olması nedeniyle ülkenin kredi notunun uzun süre yatırım yapılabilir seviyesini sürdüremeyeceğini gösterdiğini belirtti.

Avrupa'daki görünümün kötüleşmesi ışığında Portekiz'in büyüme tahminlerini düşüren Fitch, ülkenin gelecek yıl gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 3 oranında daralacağını öngördü.

Önemli yapısal reformların Portekiz'i uzun vadede daha rekabetçi pozisyona taşıyacağına işaret eden Fitch, gelecek iki yılda resesyonun hükümetin bütçe açığını azaltma planını daha güçleştireceğini ve banka varlıkları kalitesinde negatif etki oluşturabileceğini vurguladı.

Fitch, hükümetin bu yıl GSYH'nin yüzde 5,9'u ve gelecek yıl ise yüzde 4,5 seviyesindeki bütçe açığı hedefine ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Kuruluş ayrıca geçen yıl GSYH'ye oranı yüzde 93,3 olan kamu borcunun bu yılın sonunda yüzde 110 ve 2013 yılı sonunda ise yüzde 116 ile tepe noktasına ulaşmasını bekliyor.

Fitch, geçen yıl GSYH'ye oranı yüzde 9,9 olan cari açığın ise bu yıl yüzde 7,5'e ineceğini, ülkenin dış borcunun GSYH'ye oranının ise yüzde 78 olacağının altını çizdi.

Sayfa Yükleniyor...