Fitch Portekiz'in notunu kırdı

Fitch, Portekiz'in notunu bir kademe indirerek A+'ya düşürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Portekiz'in kredi notunu ''AA-''den ''A ''ya indirerek, görünümünün negatif olduğunu bildirdi.

Fitch yaptığı açıklamada, ağır borç yükünü finanse etmek için piyasalardan kaynak bulma gücüyle ilgili artan kaygılar nedeniyle Portekiz'in uzun vadeli ve yerel para birimi cinsinden kredi notlarını ''AA-''den ''A ''ya indirdiğini ve negatif görünümün sürmesi halinde yeni indirimler olabileceğini bildirdi.

Portekiz hükümeti ve bankalar için daha fazla zor finansal durumun söz konusu olduğu ve yakın vadede ekonomik görünümün kötüleştiği belirtilen açıklamada, hükümetin bütçe açığını gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 7,3'üne çekme hedefini muhtemelen tutturacağı, ancak uzun vadeli kamu finansmanını azaltmada etkisi olmayacak tek seferlik önlemlere önemli oranda bağlı olmanın kaygı verici olduğuna dikkati çekildi.

Fitch özellikle beklediği gibi ekonominin gelecek yıl resesyona girmesi durumunda hükümetin 2011 için yapısal bütçe hedefini tutturmada büyük güçlüklerle karşılaşacağını, 2011 yılı bütçe hedefine ulaşılamamasının, Portekiz'in kredi notunun düşürülmesine temel teşkil eden orta vadeli kamu finansmanının sürdürülmesi konusundaki güveni zedeleyeceğini belirtti.

Açıklamada, ''cari açığı daha sürdürülebilir seviyeye indirme dahil ekonominin yeniden dengeye kavuşmasındaki yetersiz ilerlemenin gelecek birkaç yılda ülkenin kredibilitesi için olumsuz etkileri olacağı'' uyarısında bulunuldu.

Fitch, 24 Mart'ta Portekiz'in kredi notunu ''AA-''ye indirmişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de 21 Aralık'ta zayıf büyüme olasılığına ve yüksek borçlanma maliyetine dikkati çektiği Portekiz'in ''A1'' olan uzun dönem kredi notunun bir veya iki basamak indirilebileceğini açıklamıştı. Moody's, 13 Temmuz'da bu ülkenin kredi notunu iki basamak indirerek ''A1'' olarak belirlemişti.

Standard & Poor's da Nisan ayında Portekiz'in kredi notunu ''A ''dan ''A-''ye indirdiğini, 30 Kasım'da da yeni bir indirim olasılığından bahsetmişti.

Portekiz hükümeti bütçe açığını 2012 yılında GSYH'nin yüzde 3'üne ve 2013 yılında da yüzde 2'sine çekmeyi amaçlıyor.

Sayfa Yükleniyor...