Fitch: Türk bankaları iyi durumda

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarıın bozulan aktif kalitesine rağmen 2009'da iyi seyir gösterdiğini belirtti.

Fitch: Türk bankaları iyi durumda

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bugün yayımladığı Türk bankacılık sektörü yıllık değerlendirme ve görünüm raporunda, Türk bankalarının ekonomideki büyük daralmaya rağmen yüksek kârlılık gösterdiklerini ve kârlarını ellerinde tutarak sermaye yeterlilik rasyolarını artırdıklarını, ancak Türk bankaları için 2009 ve 2010'da asıl riskin aktif kalitesinden kaynaklanacağını kaydetti.

Fitch'in finans kuruluşları birimi kıdemli başkanı Janine Dow, "Kârlılık ve sermaye seviyelerine baktığımızda, ekonomideki zor koşullara rağmen, Türk bankacılık sisteminin aktif kalitesinde oluşabilecek yeni bozulmayla baş edebilecek pozisyonda olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Raporda, Türk bankalarının kredi notlarının global ekonomideki bozulmadan etkilenmediği ve bu yıl şu ana kadar hiçbir bankanın kredi notunun indirilmediği belirtildi.

Fitch, yılın ilk yarısı itibariyle takibe düşmüş kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 4.9 olduğu, ancak bunun 2009 sonu itibariyle yüzde 6-7'ye yükselmesinin beklendiğini belirtti.

Raporda, güç ekonomik koşulların küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) faaliyetlerini zorlaştırması ve işsizlik oranında devam eden artış göz önüne alındığında bu oranın 2010'da yükselmeyi sürdürmesinin beklendiği kaydedildi.

Şu ana kadar kurumsal ve ticari kredilerin aktif kalitesinin göreceli olarak kuvvetli seyrettiği belirtilen raporda, ekonomide devam eden daralmanın perakende ve KOBİ kredileri için ana riski oluşturduğu kaydedildi.

Sayfa Yükleniyor...