Fitch: Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkarsa şok yaşanır

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın eurodan çıkması halinde Euro Bölgesi’nde ciddi bir şok yaşanacağını belirtti. Yunanistan'ın eurodan çıkışı için bir de yeni kelime üretildi: Greece-Exit=Grexit

Fitch: Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkarsa şok yaşanır

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Yunanistan’la ilgili uyarı geldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın halen Euro Birliği'nden çıkma olasılığının olduğunu belirtti.

Fitch Ratings açıklamasında, "Yunanistan'ın eurodan çıkışı (Grexit) halen mümkün, fakat sistemik kriz olasılığı bulunmuyor. Euro Bölgesi, Yunanistan eğer Euro Birliği'nden çıkarsa ciddi bir şok yaşayacaktır fakat bu 2012'de olduğu gibi sistemik bir kriz yaratmayacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Fitch: Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkarsa şok yaşanır - 1

Açıklamada, Euro Bölgesi üyesi ülkelerin, birbirlerini etkileme potansiyeli olan iflasların olası etkilerini engellemeye yönelik mekanizmalarını oluşturduğu belirtilerek, 2012'ye oranla olası bir ayrılığın etkilerinin daha az olacağı belirtildi.

Fitch Ratings geçen ay Yunanistan'ın kreditörleri ile görüşerek vardığı geçici anlaşmanın ülkenin birlikten ayrılmasına ilişkin riski kısmen azalttığını belirerek, Yunanistan'ın birlikten çıkışı olasılığını temel senaryolarında yer almamasına rağmen risk olarak görüldüğünün altını çizmişti.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS, IMF’YE İLK TAKSİDİ ÖDEDİ GERİSİ BELİRSİZ

Nakit sıkıntısı yaşayan Yunanistan hükümeti,  Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan ve vadesi bu ay dolan borçlarının 310 milyon euroluk ilk dilimini ödedi. Atina yönetimi bugünden itibaren gelecek iki hafta içinde.

IMF'ye toplam 1.5 milyar euro borç ödemesi yapmak zorunda. Yunan hükümeti borçlarını geri ödeyecek kadar parası olduğunu daha önce belirtmişti. Buna karşılık bir yandan vergi gelirlerinin hızla azalması diğer taraftan söz verilen ekonomik reformlar uygulanmadan AB ve IMF'nin mali yardımı serbest bırakmayacağını açıklaması Yunanistan'ın nakit pozisyonu konusunda endişeleri artırıyor.

Sayfa Yükleniyor...