Fitch’ten açıklama

Fitch, 1 Kasım seçim sonuçlarının Türk bankaları için önemli olacağına dikkat çekerek "Siyasi belirsizliğin devam etmesi negatif olacaktır" açıklamasını yaptı.

Fitch’ten açıklama

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, 1 Kasım seçim sonuçlarının Türk bankaları için önemli olacağına işaret edilerek, "Siyasi belirsizliğin devam etmesi negatif olacaktır. Siyasi istikrar ise güveni artırması ve büyümeyi desteklemesiyle bankaların görünümü için faydalı olacaktır" açıklaması yapıldı.

Fitch'in resmi internet sitesinden yayımlanan açıklamada, Türk bankacıları için risklerin yükseldiği belirtilerek, ancak şimdiye kadar finansal rasyoların iyi desteklendiği ifade edildi.

''TL'DEKİ DEĞER KAYBI RİSKLERİ YÜKSELTTİ''

Türk lirasındaki değer kaybının, bankaların varlık kalitesi, sermayesi ve döviz likidite pozisyonu için riskleri yükselttiği kaydedilen açıklamada, "Türk lirası bu yıl dolar karşısında politik istikrarsızlık, ekonomik yavaşlama ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım beklentileri doğrultusunda yüzde 26 değer kaybetti" denildi.

Açıklamada, banka müşterilerinin döviz cinsinden kredilerini geri ödemede giderek zorlanabileceği dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi: "Bankaların döviz cinsinden kredilerden zarar yazmalarını bekliyoruz. Ancak borcun vade profili oldukça uzun olabilir ve bu da bankaların zararları zaman içinde absorbe edebileceği anlamına geliyor. Türk lirasındaki değer kaybının aynı zamanda bankaların sermaye oranlarını da erozyona uğrattı. Biz, Türk lirasındaki yüzde 10'luk değer kaybının, sektörün sermaye yeterlilik oranında 50 baz puanlık düşüşe yol açtığını tahmin ediyoruz.

''SİYASİ BELİRSİZLİĞİN DEVAM ETMESİ NEGATİF OLUR''

Türkiye'de yeni şube açmak isteyen bankaların sermaye yeterlilik oranı minimum yüzde 12 olmalı. Bu da bankaların hala Türk lirasında ılımlı değer kaybından doğacak doğrudan etkiyi absorbe edebilecek ciddi kapasiteye sahip olduklarını gösteriyor." Açıklamada, 1 Kasım seçimlerinin Türk bankaları için önemli olacağına da vurgu yapılarak, "Siyasi belirsizliğin devam etmesi negatif olacaktır. Siyasi istikrar ise güveni artırması ve büyümeyi desteklemesiyle bankaların görünümü için faydalı olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Sayfa Yükleniyor...