Patates fiyatları düşmeye başladı (Patatesin kilosu ne kadar?)

Markette kilosu 5 liraya kadar yükselen patatesin fiyatı, Adana ve İzmir Ödemiş’ten alınan yeni mahsullerle düşmeye başladı. Patatesin kilosu halde 1,60-2,10 TL aralığına indi.

Patates fiyatları düşmeye başladı (Patatesin kilosu ne kadar?)

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, Türkiye’de patateste ekim politikası olmadığından dolayı fiyatların dalgalı olduğunu belirterek, "Yeni mahsullerin gelmesiyle patates İstanbul halinde 1,60-2,10 liradan satılıyor" dedi.

Patatesin üretiminin ve tüketiminin hesaplanmadığına dikkati çeken Er, “Patateste ekim politikamız yok. Tarlada kalan pay oranı, çürüme oranı ve ihracat payı hesaplanmıyor. Üretici rastgele üretim yapıyor. Allah'a emanet. Bol üretim olursa ucuzluk, az üretim olursa pahalı olur" diye konuştu. Er, iki yıl önce 20 kuruşa bile satılamayan patatesin, hayvanlara yem olarak kullandığını belirtti. Er, "Üretici emeğini geri alamayınca tarlayı boş bırakıp ekim yapmadı. Bu da fiyatları etkiledi” değerlendirmesini yaptı.

''BUNU YAPANLARIN ÜZERİNE GİDİLMESİ LAZIM''

Patateste stok yapmanın yasak olduğunu hatırlatan Er, “Bunu yapanların üzerine gidilmesi lazım. Stok yapmayı önlemek ve tüketiciye daha ucuza meyve ve sebze sağlanmak isteniyorsa patates, soğan dahil bunların hale girmesi gerekir” ifadelerini kullandı. Er, ithal edilecek patatesin, yerli üretim başladığı için satılmayacağını da savundu.

FİYATLAR DÜŞÜYOR

Adana ve İzmir Ödemiş’ten çıkan yeni mahsullerle patates fiyatları düşmeye başladı. Ankara Toptancı Halinde patatesin kilogram fiyatı kalitesine göre 1,70-2,30 lira arasında değişiyor. Başkentte patates pazarda 2-3 lira, marketlerde 1,95-3,50 liradan satılıyor. Patates fiyatlarında son iki ayda görülen yüzde 56'lık artış, spekülasyon iddialarını gündeme taşımıştı.

BAKANLAR NE DEMİŞTİ?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, patatesle ilgili hal kayıt sisteminde yer alan rakamları ve stok miktarlarını firma bazında tek tek kontrol ederek bir çalışma yaptıklarını açıklamıştı. Canikli, "Çalışma ayrıntılı bir şekilde müfettişler tarafından detaylandırılıyor. İlk bulgulara göre, hal kayıt sistemine beyan edilen patateste yaklaşık 312 bin tonluk bir stok olduğu gözüküyor. İki firmanın sadece tek başına stoğu, 65 ya da 70 bin ton civarında" ifadelerini kullanmıştı.

Bakanı Nihat Zeybekci de "Gerekirse, üreticinin elinden 1 liraya çıkıp, tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç nahiye olduğunu öğretecek noktaya gelmiş bulunuyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Sayfa Yükleniyor...