Fiyatı en çok yükselen 25 ürün için 'takip masası' devrede

Domatesten ıspanağa, yumurtadan bibere fiyatları aşırı artan ürünler için inceleme... Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 25 gıda ürünü için takip masası oluşturulduğunu söyledi.

Fiyatı en çok yükselen 25 ürün için 'takip masası' devrede

Enflasyonu da körükleyen spekülatörlerin maskesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’yla Ticaret Bakanlığı’nın koordineli çalışacağı ürün takip masalarıyla düşürülecek. TBMM’de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı , 25 gıda ürünü için takip masası oluşturulduğunu söyledi.

Pakdemirli. Çok sıkı izlemeye aldık 

Fiyatı en çok yükselen 25 ürün için 'takip masası' devrede - 1 Eylül enflasyonu % 6,30 geldi. Sepette gıdanın ağırlığı yüksek.

Pakdemirli, şöyle konuştu: “Sebze, meyve fiyatları hal satışları bazında Ticaret Bakanlığı’nın konusu. Ama tohumdan çatala kadar uzanan zincirin bir kısmında Tarım Bakanlığı olarak sıkı takip oluşturduğumuz süreçler var. Bu amaçla ürün takip masaları oluşturduk. Aslında bu masalar vardı ama daha da aktif hale getirdik. Enflasyon sepeti içinde payı yüksek olan 25 ürünü çok sıkı izlemeye aldık.” 

Tohumdan hasada kadar... 

Pakdemirli, süreci şöyle anlattı:“Takip masaları, tohumdan başlayarak, ekim, dikim, hasat, rekoltenin tahminlerine kadar inceliyor. İleride, fiyatlarının ne olabileceği adım adım inceleniyor. İthalatla ilgili bir düzenleme gerekiyor mu, hepsini takibe başladık. Meteorolojik verilere bile bakıyoruz.” 

Çiftçi rahat ekim yapabilecek

“İleriye dönük ürün fiyatlarını öngördüğümüz takdirde, çiftçimiz de buna göre çok rahat ekim yapabilir” diyen Pakdemirli, şunları söyledi: “Yani fiyatın ne olacağını tahmin ederek, Türkiye’nin ihtiyacı olan ürünlerin üretilmesini sağlayabiliriz. Örneğin buğdayda tereddüt olduğunu gördük, desteğimizi 5 kuruştan 10 kuruşa artırdık. Ayrıca gübre indirimi de getirdik. Şimdi mazotta ne yapabiliriz, ona bakıyoruz. Yüzde 80-90 oranında tahminde bulunabiliyorsak, üretimi de planlamış olacağız. Bu sayede de tüketiciyi ve üreticiyi korumuş olacağız, hem de enflasyonun artmasını önleyebileceğiz.”

İSTANBUL'DA ZABITA DEVREDE

Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın talimatı üzerine çalışmalarını sürdüren zabıta ekipleri, Sarıyer'de büyük firmalara ait zincir marketlerde fiyat ve etiketleri kontrol etti. Ekipler, markette rafları dolaşarak etiketleri inceleyip fahiş oranda fiyat artışı yapılıp yapılmadığını tespit etmeye çalıştı.

Bazı kalemlerde yüksek oranlarda fiyat artışı yapıldığının belirlenmesi üzerine İBB Zabıta Daire Başkanlığı Tüketici Hakları Zabıta Amiri Sinan Kalender, market yöneticileriyle görüşerek izahat istedi.

Kalender, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın talimatı üzerine tüketici haklarının korunması amacıyla denetimler yaptıklarını söyledi.

Son fiyat değişikliğinin ne zaman yapıldığını öğrenmeye çalıştıklarını belirten Kalender, "Yerli üretim logolarının konulup konulmadığını kontrol ediyoruz. Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'ndeki son değişiklikle döviz kuruna bağlı olarak fiyat artışı yapılmaması gerektiği belirtilmesine rağmen bazı firmalarda fahiş fiyat artışları yaptıkları yönünde ihbarlar geliyor. Bunlarla ilgili hem denetim yapmak hem de bilgi vermek üzere buradayız" dedi.

İHBAR İÇİN ALO 153 HATTI

Kalender, işletmeden gerekli bilgileri aldıktan sonra işlem başlatılması gerektiğini dile getirdi. "Alo 153" hattını arayarak şikayette bulunulması halinde gerekli denetimlerin yapıldığını, firmaların cezalarının ise Ticaret Bakanlığı tarafından kesildiğini anlatan Sinan Kalender, "Bize gelen bütün başvuruları, yerine giderek inceliyoruz. Eski fiyatlarla yeni fiyatları karşılaştırıyoruz. İşletmeye düzeltmeleri için bildirimde bulunuyoruz. Eğer işletme hakikaten olağanüstü fiyat artışına sebep olduysa yönetmeliğimize göre yerel bir işletme ise 5 bin, ülke genelinde faaliyet gösteren bir işletme ise 25 bin lira idari para cezası kesilmesi söz konusudur. Tespitlerimizi Ticaret Bakanlığımıza bildiriyoruz. Burada değerlendiriliyor ve takip ediliyor." ifadelerini kullandı.

Market yetkilisi Hakan Erdoğan ise genel müdürlük bazılı bir işletme olduklarını, fiyat artışının otomatik yapıldığını savundu.

Etiketlerin akıllı telefonlardaki uygulamalar gibi otomatik olarak güncellendiğini iddia eden Erdoğan, "Biz alış ve satışa hiçbir şekilde karışamayız. Genel Müdürlüğümüzdeki satın alma departmanından ve fiyat araştırma birimleri dediğimiz kişiler bunu yapıyor. Artış ve inişin en büyük nedeni, yeni ve eski ürünlerle alakalıdır. Bu sebze ve kuru gıda için geçerlidir. Yeni mahsul çıktığı zaman fiyat artışı olur" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...