Fiyatlar yükseldi, altın ithalatı durdu

Altın fiyatlarındaki yüksek seyir ve fiziksel talebin düşük olması nedeniyle Türkiye, Mart ayında altın ithalatı gerçekleştirmedi.

Fiyatlar yükseldi, altın ithalatı durdu

İstanbul Altın Borsası'nın (İAB) yayımladığı verilere göre, dünyanın en büyük üç altın tüketicisinden biri olan Türkiye'nin yılın ilk üç ayındaki altın ithalatı toplamda 370 kilo oldu. Geçen yılın ilk üç aylık döneminde ise altın ithalatı toplamda 40 kilo olarak gerçekleşmişti.

Bir bankanın altın piyasaları sorumlusu, altın fiyatlarının tarihi yüksek seviyelerde olması ve finansal kriz sonrası ekonomik büyümedeki yavaşlamanın mücevher talebini kestiğini söyleyerek, "Düşük fiziksel talepten dolayı ithalat ihtiyacı doğmuyor. Ayrıca altın borsasına kote olan yeni yerli rafineriler sayesinde hurda altın, borsada satılabilir külçelere kolaylıkla dönüyor. Bu, iç piyasaya akışkanlık getirdi. Yani hurda dönüşünden gelen akışkanlıkla iç talep karşılanıyor, ithalata gerek kalmıyor" dedi.

Aynı bankacı, "Herşey altın fiyatlarına bağlı. Fiyatlar 1,080 dolar seviyesinin altına kayarsa fiziksel talepte canlanma ve ithalat başlar. Fiyatlar yüksek seyrine devam ederse, talep iyice düşecek, hurda altın dönüşü devam edecek ve ithalata da gerek kalmayacaktır" diye konuştu.

Altın fiyatları TSİ 1226'da ons başına 1,117.05 dolar seviyesindeydi. Altın fiyatları Aralık ayında 1,200 dolar seviyesini aşarak tarihin en yüksek seviyesini görmüştü.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanı Osman Saraç, daha önce Reuters'a verdiği söyleşide 2009'da 37.6 tona gerileyen Türkiye'nin altın ithalatının, fiyatların yüksek seyrini sürdürmesi halinde, yıl sonunda 40 ton seviyesinde gerçekleşmesini, takı altın ihracatının ise geçen yılki gibi minimum 1 milyar dolar, saf altın üretiminin ise 20 ton civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...