Ford 5 bin işçi için devlete başvurdu

Ford Otosan krizin çalışanlara etkisini asgari düzeye indirmek amacıyla kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulunulduğunu duyurdu.

Ford 5 bin işçi için devlete başvurdu

Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay, yazılı açıklamada, yüzde 50'nin üzerinde daralan otomotiv pazarının 2009'da zorlu bir süreçten geçmekte olduğuna dikkati çekerek, şirketin çalışanların lehine bir uygulama olarak değerlendirdikleri kısa çalışma ödeneği için başvurulduğunu, ancak ödenekten yararlanması düşünülen çalışan sayısının, iç ve dış pazar talebine göre şekilleneceğini belirtti.

''3 aylık ÖTV indirimi sayesinde bu süre içindeki satışları ve üretimi artırarak çalışılmayan süreyi azaltmayı umuyoruz'' diyen Otay, çalışanların lehine sağlanan bir imkan olan Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına başvurduklarını ancak, özellikle bu hafta başından itibaren yürürlüğe giren ÖTV indirimi uygulaması ve buna ek olarak şirketin ticari vasıtalar için başlatmış olduğu 'Sıfır ÖTV, sıfır KDV, sıfır Faiz' kampanyasının üretim kapasitelerine ve buna bağlı olarak iş gücü planlarına olumlu etki edeceği düşüncesinde olduğunu bildirdi.

Otay, ''Satışların ve üretimin artması yönündeki olumlu gelişmeler, ödenekten yararlanma ihtiyacı olan çalışan sayısını ve çalışılmayan süre karşılığı oluşan ödenek miktarını azaltacaktır'' ifadesini kullandı. Ford'un Kocaeli'ndeki fabrikasında 5 bin 239 işçi çalışıyor.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası (TOFAŞ) ise, ÖTV düzenlemesinin ardından kısa çalışma ödeneği başvurusunu geri çekme kararı aldı.

TOFAŞ'tan Borsaya gönderilen yazıda, şirketin kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalanmak amacıyla, 12 Mart 2009'da Türkiye İş Kurumu Bursa müdürlüğüne yaptığı başvurunun, ÖTV indiriminin etkisi göz önüne alınarak 18 Mart 2009'da geri çekilmesinin kararlaştırıldığı duyuruldu.

Sayfa Yükleniyor...