Ford elektrikli araç takvimini açıkladı: 2030’da Avrupa’da bütün araçları elektrikli olacak

Geçtiğimiz günlerde İngiliz otomobil üreticisi Jaguar ve ABD’li General Motors’un elektrikli araçlara geçeceği tarihi açıklamasının ardından ABD merkezli otomobil üreticisi Ford da elektrikli araç takvimini duyurdu. Ford, Avrupa’da 2026 yılının ortasından itibaren bütün arabalarının elektrikli modellerinin satışa sunulacağını, 2030 yılından itibaren ise Avrupa’da satılacak tüm binek araçlarının tamamen elektrikli olacağını açıkladı. Aynı şekilde 2030'a kadar Avrupa'daki ticari araç satışlarının üçte ikisi de tamamen elektrikli veya şarjlı hibrit araçlardan oluşacak.

Ford elektrikli araç takvimini açıkladı: 2030’da Avrupa’da bütün araçları elektrikli olacak

Bazı ülkelerde akaryakıt motorlu araç satışının yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, karbondioksit emisyon hedeflerine ulaşmaya çalışan 'li otomobil üreticisi Motor Avrupa'da satacağı tüm otomobillerin 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden , Almanya'nın Köln kentindeki fabrikasını Avrupa'daki ilk fabrikasına dönüştürmek için 30 ay içinde 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Ford'un Avrupa faaliyetlerinin başında bulunan Stuart Rowley basın toplantısında, "Bu, Avrupa'ya olan bağlılığımızı daha da güçlendiriyor" dedi.

İLK ELEKTRİKLİ ARAÇ 2023 YILINDA ÜRETİLECEK

Ford Avrupa'da üreteceği tamamen elektrikli ilk binek otomobilin 2023 yılından itibaren bu fabrikada imal edileceğini ve fabrikada ikinci bir modelin üretilmesini de değerlendirdiğini belirtti.

Ford, Volkswagen AG ile yaptığı stratejik ortaklık kapsamında Volkswagen'in MEB elektrikli otomobil platformunu bazı modelleri üretmek için kullanacak. Rowley, Volskwagen'in MEB platformunu kullanarak üretilecek ilk otomobilin Köln'de üretilen model olacağını söyledi.

ABD'nin ikinci büyük otomobil üreticisi olan Ford, 2026'ya kadar Avrupa'da satışa sunulan tüm binek otomobillerinin elektrikli olacağını ve 2030'a kadar Avrupa'daki ticari araç satışlarının üçte ikisinin tamamen elektrikli veya şarjlı hibrit olacağını açıkladı.

Ford ayrıca, 2024 yılına kadar tüm ticari otomobillerinin şarjlı hibrit veya tamamen elektrikli olacağını belirtti.

JAGUAR 2025’TE SADECE ELEKTRİKLİ ÜRETECEK

2013 yılında Hindistan'lı Tata Motors tarafından satın alınan İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover, geçtiğimiz günlerde 2025 yılından itibaren sadece elektrikli araç üreteceğini açıklamıştı.

Jaguar, 2039 yılına kadar sıfır karbon projesinin hedeflendiğini, bu nedenle üretilecek araçların tamamen elektrikli olacağını açıkladı.

Ford elektrikli araç takvimini açıkladı: 2030’da Avrupa’da bütün araçları elektrikli olacak - 1

BENTLEY 2030’A KADAR TAMAMEN ELEKTRİKLİYE GEÇECEK

Volkswagen grubu bünyesinde üretimlerini sürdüren İngiliz lüks otomobil üreticisi Bentley, geçtiğimiz Kasım ayında yakın bir gelecekte tüm modellerinin elektrik ile çalışacağını açıklamıştı.

Yapılan açıklamaya göre, 2026'dan itibaren markanın üreteceği araçların sadece elektrikli ve plug-in hibrit araçlardan oluşacağı belirtilirken İngiliz üretici, 2030 yılından itibaren ise bütün modellerinin yüzde yüz elektrikle çalışacağını bildirmişti.

Ford elektrikli araç takvimini açıkladı: 2030’da Avrupa’da bütün araçları elektrikli olacak - 2

GENERAL MOTORS 2035’TE SON VERECEK

Geçtiğimiz haftalarda ABD’li otomobil üreticisi General Motors (GM), 2035'e kadar benzinli ve dizel araç üretimini sonlandırarak yalnızca elektrikli araç üretmeyi planladığını duyurmuştu.

Şirketten yapılan açıklamada, GM'nin küresel ürün ve operasyonlarında 2040 itibarıyla sıfır karbon olmayı planladığı aktarılmıştı.

GM'nin tamamen elektrikli bir gelecek için ortak bir vizyon geliştirmek amacıyla Çevre Savunma Fonu ile çalıştığına işaret edilen açıklamada, şirketin 2035 itibarıyla yalnızca elektrikli araç üretmeyi hedeflediği belirtilmişti.

Sayfa Yükleniyor...