Fortis’in satışı donduruldu

Küresel finansal krizde iflas sınırına gelen Fortis’in, parçalanarak Hollanda ve Fransızlara satışının mahkemece dondurulması, Belçika hükümetini zor durumda bıraktı.

Fortis’in satışı donduruldu

Brüksel temyiz mahkemesi, Fortis’in hükümet müdahalesi ve yönetim kurulu kararıyla satışını dondurarak, her türlü satışın 65 gün içinde yatırımcıların onayına sunulmasına karar verdi.

Bu durumda, Fortis’in ABN Amro bankası dahil Hollanda’daki faaliyetlerinin, 16.8 milyar Euro’ya Hollanda hükümetine satışıyla Belçika, Türkiye, Polonya ve Fransa’daki faaliyetlerinin 14.,7 milyar Euro’ya BNP Paribas’ya devrinde, 12 Şubat’a kadar Fortis hissedarlarına söz hakkı tanıyacak.

Hissedarlardan onay alınmadan satış işlemlerinin sürdürülmesi halinde, Belçika ve Hollanda hükümetlerinin 5’er milyar Euro’ya kadar tazminat ödemesi öngörülen kararda, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetlerinin Fortis’i kurtarmak için yaptıkları ilk müdahalede, 11,2 milyar Euro sermaye aktarma karşılığında, banka hisselerinin yüzde 49’unu devralmalarının da bilirkişi heyetince incelenmesi istendi.

Forbes dergisinin geçen yılki sıralamasında dünyanın 20’nci büyük şirketi olan Fortis’in hisseleri, son 1 buçuk yılda 30 Euro’dan 1 Euro’nun altına gerileyerek yatırımcılarını kızdırmıştı.

Belçika Başbakanı Yves Leterme, “sürpriz” mahkeme kararının ardından, izleyecekleri yolu bugün belirleyeceklerini belirterek, Yargıtay’a temyize gidebileceklerinin işaretini verdi.

Maliye Bakanı Didier Rynders ise Fortis’in satışında öncelikli amaçlarının mevduat sahiplerinin ve banka çalışanlarının çıkarlarını korumak olduğunu belirterek en iyisini yaptıklarını ve mahkeme kararına rağmen bu süreci ilerletebileceklerini söyledi.

FORTİS TÜRKİYE: KARAR ETKİLEMEYECEK
Fortis Türkiye, Brüksel Temyiz Mahkemesi’nin Fortis’in satışına ilişkin kararının, Fortis Türkiye’nin günlük operasyonları, müşterileri ve çalışanları açısından herhangi bir değişiklik getirmediğini bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...