Fransa da kemer sıkacak

Büyüme beklentilerini düşüren Fransa iki yılda 12 milyar Euro tasarruf yaratacak.

Fransa da kemer sıkacak

Ekonominin bu yıl ve gelecek yıla ait büyüme görünümünü düşüren Fransa, AAA ile en üst düzeyde olan kredi notunu korumak için vergi indirimlerini kaldırıp, yüksek gelirlilerden tek seferlik vergi alarak 12 milyar Euro tasarruf yaratacak.

Başbakan François Fillon, hükümetin 2011 ve 2012 yıllarına ait gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 1.75'e indirdiğini açıkladı.

Ekonomistler Fransa'nın 2011 ve 2012 için sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 2.25 olan büyüme tahminlerini güven zedeleyecek derecede iyimser buluyorlardı. ABD'nin kredi notunun ay başında indirilmesinin ardından aceleyle hazırlanan paket kapsamında vergi istisnaları kaldırılarak 5.9 milyar Euro gelir sağlanacak. Özel sağlık sigortasından gayrimenkul gelir vergisine kadar birçok alan vergi kapsamına alınacak.

Ayrıca vergi sistemini Almanya'nınkiyle uyumlu hale getirmeye çalışan Fransa, şirketlerin zararlarını gelecekteki vergilerden düşme imkanını kısıtlayarak 2 milyar Euro ek gelir sağlayacak.

Gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde yeni kemer sıkma tedbirleriyle seçmenleri hayal kırıklığına uğratmak istemeyen Fillon zenginlerden de geçici vergi alacak. Yıllık geliri 500,000 Euronun üzerinde olan hanelerden yüzde 3 oranında geçici vergi alacak olan Fransa, sağlanacak gelirle yüzde 4.5 olan bütçe açığı/GSYH hedefini tutturmaya çalışacak.

Fillon, dün düzenlediği basın toplantısında "Bütçe açığının azaltılması vazgeçilmez hedefimiz... Ekonomik bir yükümlülük olduğu kadar, kazandığımızın üzerinde harcayamayacağımız için, aynı zamanda toplumsal bir yükümlülük" dedi.

Alınan önlemlerin bu yıl 1 milyar Euro, gelecek yıl ise 10 milyar Euro ek gelir ve 1 milyar Euro tasarruf yaratması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...