Fransa'da benzin krizi

Fransa'da, hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni çalışma yasa tasarısına tepkiler büyüyor. 8 petrol rafinerisinden 6'sı önünde düzenlenen yol kapatma eylemleri nedeniyle ülke çapında bin 500 benzinlikte yakıt kalmadı.

Fransa'da benzin krizi

Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısına tepkiler kapsamında petrol rafinerileri ve petrol depolarına giden yollar kapatıldı.

Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT tarafından yapılan açıklamada, ülke çapında bulunan 8 petrol rafinerisinden 6'sında yol kapatma eylemi düzenlendiği duyuruldu.

Hafta sonundan itibaren kademeli olarak başlayan yol kapatma eylemleriyle göstericiler, rafinerilerden ve depolardan akaryakıt istasyonlarına nakil yapılmasını engelliyor.

Hafta sonu boyunca devam eden eylemde ülkede bin 500 benzin istasyonu tamamen yakıtsız kaldı.

Özellikle ülkenin Bretagne, Nord-Pas-de Calais, Normandiya ve güney kesimlerinde devam eden blokaj dolayısıyla sürücüler benzinliklerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Bazı benzin istasyonları ise her araç başına sadece 20 litre benzin verirken, sendikalar grevin ilerleyen günlerde daha da artacağını bildirdi.

İsrail gezisinde bulunan Fransa Başbakanı Manuel Valls ise greve rağmen herhangi bir stok sıkıntısı olmadığı, tasarıdan asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Hafta sonu Fransız Petrol Endüstrisi (UFIP), ülkenin en önemli petrol şirketi TOTAL'in ülke genelindeki 2 bin 200 akaryakıt istasyonundan 237'sinde yakıt stokunun tükendiğini duyurmuştu.

Batı bölgesindeki bazı valilikler, dün kriz olasılığına karşı satılacak yakıt miktarına sınırlama ve stoklamayı önlemek için bidonla yakıt satışına yasak getirmişti.

Ülkede yoğun protestolara hedef olan yeni çalışma yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Yeni tasarı ayrıca, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor. Mecliste kabul edilen tasarının yasalaşması için senatoda da onaylanması gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...