FT: IMF, Türkiye için en güzel fırsat

Financial Times, Türkiye’nin IMF ile anlaşmaması durumunda yatırımcıların güvenini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Gazete “Türkiye’nin önüne yıllardan sonra çıkmış en güzel fırsat geri tepilmiş olabilir” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile henüz bir anlaşma imzalanmadı. Başbakan Tayyip Erdoğan, son açıklamasında, “Türkiye’nin menfaatlerine uymadığı sürece IMF ile anlaşmaya imza atmayız. Anlaşamadığımız takdirde borcumuzu öder, yolumuza devam ederiz” dedi. İngiliz Financial Times gazetesi, yaptığı değerlendirmede IMF ile anlaşmaya varılması yönünde baskıların yoğunlaştığını yazdı.

Gazetede yer alan haberde “Eğer Türkiye, IMF ile görüşmelerde en az 20 milyar dolarlık bir kredi konusunda anlaşmaya varamazsa, Tayyip Erdoğan hükümeti yatırımcılar nezdinde güvenilirliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Ayrıca enflasyon ve faiz oranlarını tek haneli rakamlara indirebilmek için Türkiye’nin önüne yıllardan sonra çıkmış en güzel fırsat geri tepilmiş olabilir” denildi.

“IMF’nin kredi için şart koştuğu kemer sıkma politikalarını Başbakan Erdoğan’ın kabul edip etmeyeceği bilinmiyor” denilen haberde, yerel seçimlerden önce Erdoğan’ın halkın önüne zorlu bir IMF reçetesiyle çıkmak istememesinin anlaşılır olduğunu belirtti.

Financial Times, Türk ekonomisinin şimdiye kadar Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla krize karşı daha iyi göğüs gerdiğine de dikkat çekti.

Gazetenin sözlerini aktardığı bir analistin ifadesiyle, Erdoğan’ın pazarlık masasındaki tutumu, Türkiye’de ekonominin görece daha güçlenmiş olan vasıflarından da kaynaklanıyor.

IMF heyetinin anlaşmaya varmadan Türkiye’den ayrılmasına karşın, bunun şaşırtıcı biçimde borsayı çok az etkilediğini yazan Financial Times, “Çünkü yatırımcıların çoğu hele bir yerel seçimler atlatılsın İMF anlaşmasının bağlanacağını düşünüyor” diye bildiriyor.

Sayfa Yükleniyor...