FT: Zafer ilk iflası önleyemeyecek

İngiliz Financial Times, Yunanistan'a yapılan ikinci yardıma rağmen Euro Bölgesi'nde ilk iflasın önlenemeyeceğine kesin gözüyle bakıldığını yazdı.

FT: Zafer ilk iflası önleyemeyecek

Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan'a yönelik yeni kurtarma paketinin yankıları sürüyor.

İngiliz Financial Times Gazetesi, ağırlıklı olarak borç takası ve özel sektörün elindeki tahvillerin vadesinin yayılması şeklinde sağlanacak olan 109 milyar Euro tutarındaki paketin, özel sektörün de elini taşın altına sokması talebinde ısrarcı olan Almanya Başbakanı Angela Merkel için siyasi bir zafer olduğunu belirtti.

Gazete bu zaferin Euro Bölgesi'nde ilk iflası önlemeye yetmeyeceğine neredeyse kesin gözüyle bakıldığını yazdı.

Times da, başyazısında, kurtarma paketleriyle sürekli yeni borçlar sağlanmasının krizdeki ülkelerde mali istikrar için yeterli olmadığını belirterek, daha büyük adımlar atılması gerektiğini, piyasaların zor durumdaki ülkelere borç vermeye ikna edilmesinin Almanya ve Fransa gibi dev ekonomilerin bu borçların arkasında durdukları güvencesine bağlı olduğunu kaydetti.

'DAHA FAZLA EGEMENLİK DEVRİ'
Euro Bölgesi liderlerinin uzun dönemli çözümün Euro Bölgesi'nin tamamının desteğine sahip tahvil satışı olduğuna inandıklarını belirten Times, ''Bu ise Yunanistan'ın Almanya'nın borçlandığı faiz oranlarında borçlanması demek'' yorumunu yaptı ve şöyle devam etti:

''Merkel, buna kesinlikle karşı, diğer ülkelerin üzerindeki bütçe disiplini baskısını hafifleteceğini düşünüyor böyle bir adımın. Ayrıca Almanya'nın borçlanma maliyetini de yükseltebilir. Ancak bazı ekonomistler ise, yeterli disiplinin istikrar ve büyüme mekanizmasının güçlendirilmesi ve yasal bağlayıcılığı olan mali düzenlemelerle sağlanacağı düşüncesinde.

Bu ise, ulusal vergi sistemi ve harcamalar konusunda egemenliğin büyük ölçüde devredilmesiyle mümkün olabilir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, Euro Bölgesi maliye bakanlığının kurulması fikrine sıcak. Ama yine Almanya ve bazı kuzey ülkeleri için kabul edilemez bir öneri bu. Ama, Euro Bölgesi'nin dağılmasını önlemek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olan liderlerin sonunda egemenliğin bir miktar daha devredilmesini kabullenmesi yüksek ihtimal olarak görülüyor.''

Sayfa Yükleniyor...