Futbolun beşiği gelir lideri, Türkiye ilk 10'da

Avrupa futbol pazarı krize rağmen 16 milyar Euro'luk büyüklüğe ulaştı. Avrupa’da 5 büyük lig, pazarın yarısını oluşturuyor. En fazla gelir sağlayan lig İngiltere olurken, Turkcell Süper Lig de ilk 10'da yer alıyor.

Futbolun beşiği gelir lideri, Türkiye ilk 10'da

Deloitte Avrupa futbol pazarına yönelik yeni raporunu yayımladı. Avrupa futbol pazarı, 2008 / 2009 sezonunda olumsuz ekonomik koşullara rağmen büyümesini sürdürerek 15,7 milyar Euro düzeyine ulaştı.

Avrupa’nın en büyükleri olarak kabul edilen, İngiltere, Fransa, Almanya , İtalya ve İspanya liglerinin toplamı, 7.9 milyar Euro ile Avrupa pazarının yaklaşık yarısını oluşturdu. Bu beş ligin toplam ekonomik büyüklüğü, küresel krize rağmen 2007 / 2008 sezonuna oranla yaklaşık 200 milyon Euro artış kaydetti.

Bundesliga, Serie A ve Ligue 1, en büyük gelir kalemleri olan yayın hakları, maç günü satışları ve reklam gelirlerinde artış kaydettiler.

Deloitte raporuna göre, İngiltere Premier League, kulüplerinin toplam 2,3 milyar Euro’luk geliri ile dünyada en fazla futbol gelirine sahip ligi olmayı sürdürdü. İkinci sırada yer alan Alman Bundesliga ise, 1,575 milyar Euro olarak gerçekleşen gelirlerindeki yüzde 10’luk artış ile dikkat çekti. 1,501 milyar Euro ile üçüncü olan İspanya’da ise, Barcelona ve Real Madrid’in gelirlerinde artış yaşanırken, La Liga’nın diğer 18 takımının gelirlerinde düşüş kaydedildi. İtalya’da, Serie A gelirleri 73 milyon Euro (%5) artarak 1,494 milyar Euro düzeyine yükselirken, Fransa birinci ligi Ligue 1, gelirlerini ilk kez 1 milyar Euro’nun üzerine çıkardı.

TURKCELL SÜPER LİG İLK 10'DA
Turkcell Süper Lig, Avrupa futbol gelirlerinde “5 büyükleri” takip eden 4 lig arasında yer aldı. Bu ligler, Hollanda (422 milyon Euro), Rusya (352 milyon Euro), Turkcell Süper Lig (342 milyon Euro) ve Portekiz (256 milyon Euro).

KRİZE RAĞMEN MAAŞ ÖDEMELERİ ARTTI
Deloitte raporunda, Avrupa liglerinde gelirlerin artış göstermesine rağmen, gider kalemleri nedeniyle aynı performans karlılık noktasında sergilenemediği belirtiliyor. En büyük 5 ligde, kulüplerin yaptığı maaş ödemeleri geçen sezon itibarı ile 305 milyon Euro (yüzde 6) yükseliş gösterdi ve ilk kez 5 milyar Euro’yu aştı.

Özellikle İngiltere ve İtalya’da maaş ödemelerindeki artışın gelir artışının önüne geçmesi, operasyonel karlılık oranları üzerinde baskı yarattı. İngiltere liginde kulüplerin toplam karı 93 milyon Euro seviyesine gerilerken, Alman Bundesliga 172 milyon Euro ile Avrupa’nın en karlı ligi oldu. İtalya ve Fransa’da ise, yükselen gelirlere rağmen kar elde edilemedi. İspanya’da da, yılı yüksek karla kapatan Barcelona ve Real Madrid dışındaki kulüpler, yılı zararla kapattılar.

ARTIK KAZANDIKLARINDAN FAZLA HARCAYAMAYACAKLAR
Deloitte raporunda, UEFA’nın Mayıs ayında açıkladığı ve Haziran 2010 itibarı ile yürürlüğe giren yeni Kulüp Lisansörlüğü ve Finansal Sportmenlik (Fair Play) regülasyonları çerçevesinde, Avrupa’da pek çok kulübün gelir ve gider dengelerini düzenlemek için aksiyon almak zorunluluğu ile yüzleşecekleri belirtiliyor. Regülasyonlarda özellikle altı çizilen “Gelirlerin giderleri karşılaması” gerekliliği, kulüplerin kazandıklarından daha fazla para harcayamayacakları anlamına geliyor.

Avrupa’da 2008 / 2009 sezonunda, en fazla gelir kaydeden 20 kulüp, 3,9 milyar Euro ile toplam gelirlerin yüzde 25’e yakınını topladı. “5 büyüklerin” en büyük gelir kaynağı ise 3,712 milyar Euro ile yayın gelirleri oldu.

Sayfa Yükleniyor...