G-20, ABD-Çin atışmasına sahne oldu

ABD'nin gerilen G-20 zirvesini yumuşatma çabaları sonuçsuz kalmış gözüküyor. Zirve, ABD ile Çin arasında bir atışma alanına dönüştü.

G-20, ABD-Çin atışmasına sahne oldu

ABD, tek başına kaldığı G-20 zirvesinde ülkeler arasında birliği yeniden sağlamaya çalışıyor. ABD Başkanı Barack Obama, liderlere, görüş farklarını bir yana bırakarak, önceki zirvelerde varılan anlaşmalar doğrultusunda hareket etme çağrısında bulundu.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Obama, G-20'nin dengeli bir büyüme mekanizması konusunda uzlaşmasını beklediğini kaydetti.

Ancak Obama, Fed'in son niceliksel gevşeme adımını üstü kapalı olarak da olsa savunmaktan geri durmadı. ABD Başkanı, "G-20, ABD'deki büyümenin dünya için önemli olduğunu anlıyor" diye konuştu.

Çinli yetkililer, Obama'ya yanıt vermekte gecikmedi. Çin Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili, küresel talebin yaratılmasında gelişen ülkelerin rolünün abartılmaması gerektiğini söyledi.

Yetkili, küresel talebin sadece gelişen ülkeler tarafından canlandırılmasını beklemenin gerçekçi olmadığını vurguladı. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan bir yetkili ise, kur konusunun politize edilmemesi gerektiğini kaydetti. Yetkili,, "ABD kendi hastalığı için başkasını ilaç almaya zorlamamalı" diye konuştu.

Diğer yandan, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD'nin doları bilinçli olarak zayıflatma politikası gütmediğini belirtti. Çin'e de değinen Geithner, Çin'deki enflasyonun ABD'nin niceliksel gevşeme programından çok, yuanın düşük tutulmasından kaynaklandığını savundu. Geithner, yuan üzerindeki yukarı yönlü baskının ise Çin ekonomisine olan güveni yansıttığına dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...