G20 bakan ve Merkez Bankası başkanları İstanbul'da buluştu

Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı kapsamında, G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ilki, 9-10 Şubat 2015 (bugün ve yarın) tarihlerinde İstanbul'da düzenleniyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da konferansta bir konuşma yaptı.

G20 bakan ve Merkez Bankası başkanları İstanbul'da buluştu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) İstanbul'da düzenlediği, "Türkiye'nin Başkanlığında G20 Gündemi" Konferansında "Türkiye'de Fiyat İstikrarı ve Büyüme" konulu bir sunum yaptı.

"YÜKSEK ENFLASYON VE DEFLASYON BÜYÜMEYİ ZAYIFLATIYOR"

Başçı, yüksek enflasyonun ve deflasyonun büyümeyi zayıflatabilen unsurlar olduğunu vurguladı.

G20 bakan ve Merkez Bankası başkanları İstanbul'da buluştu - 1 Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı

Merkez bankaları açısından büyümeyi desteklemenin en iyi yolunun fiyat istikrarını sağlamak olduğuna işaret eden Başçı, beşeri sermaye, istihdam piyasası, teknoloji, yenilikçilik ve fiziki altyapı alanlarında yapılacak reformların Türkiye'nin büyüme potansiyelini daha da artıracağını belirtti.

''FAİZ İNECEKTİR, KALKACAKTIR, DAHA DA İNEBİLİR''

Dış faktörlerin enflasyona etkilerinin geçici olduğunu belirten Başçı, "Örneğin bu sene petrol fiyatları geriler ama seneye gerilemez. Kurda oynamalar olur ama geçicidir, devamlı değildir. Burada ana itici güç para ve kredi büyümeleridir. Tahminim, eğer sene sonunda yüzde 5’e yakın bir orana geldiğimiz takdirde bu büyümeye önemli katkı koyacaktır. Faiz inecektir, kalacaktır, daha da inebilir. Piyasalar bunun olabileceğine ikna olduktan sonra. Burada Merkez Bankası’nın ülke büyümesine katkısı da önemli olacaktır" ifadesini kullandı.

TOBB BAŞKANI, BAŞÇI'DAN ÖVGÜ İLE SÖZ ETTİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "TCMB Başkanı Erdem Başçı, küresel kriz sonrasının en başarılı merkez bankası başkanlarından biridir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansında, 2015'in herkes açısından çok özel bir önemi olduğunu ve Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nı üstlenmesinden gurur duyduklarını söyledi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: BÜTÜN İSTATİSTİKLERDE EKONOMİMİZ BÜYÜYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Uluslararası Finans Enstitüsü'nce gerçekleştirilen "Türkiye'nin Dönem Başkanlığında G20 Gündemi" konferansı kapsamındaki akşam yemeğinde konuklara hitap etti.

Davutoğlu, Türkiye'nin ekonomik performansı ile 2001 yılındaki ekonomisi kıyaslandığında müthiş bir değişim görüleceğini dile getirerek, "Ama bütün perspektiflerden, tüm bakış açılarından bütçe açığımız sadece yüzde 1,4, borcumuzun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 13'lerde. Daha önceleri yüzde 25-30'lardaydı. Bütün istatistikler gösteriyor ki Türkiye bir başarı öyküsü yaratmıştır" diye konuştu.

İşsizliğin bütün ülkeler için çok büyük bir sıkıntı olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin çok başarılı olduğunu ve geçen yıl 1 milyon 500 binin üzerinde yeni istihdam oluşturduklarını söyledi.

G20 bakan ve Merkez Bankası başkanları İstanbul'da buluştu - 2 Başbakan Ahmet Davutoğlu

''MİLLİ GELİR 19 BİN DOLARI GEÇTİ''

Davutoğlu, küresel krizden bu yana 6 milyona yakın yeni istihdam oluşturduklarını vurgulayarak, "Gayrisafi yurt içi hasılamız neredeyse 800 milyar doları geçti. Kişi başına düşen milli gelirimize baktığınız zaman bu da 19 bin doları geçti. Türkiye şimdi üst orta gelir grubu ülkelerden birisi haline geldi. Gelecek için de gerçekten güzel bir vizyonumuz var. 2023 vizyonu ki Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olacaktır ve dünya ekonomisindeki önde gelen ülkelerden biri olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 6. en büyük turistik destinasyon olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Turizmimiz de yükseliyor sizin de buraya gelmenizle birlikte. Ben bunun önerisini de yaptım toplantı öncesinde. Uluslararası finans yerine başka bir toplantı yapalım hem kendi turizmimizi hem uluslararası finansal istikrarı destekleyelim. Esasında Avrupa'daki en büyük tarımsal üreticiyiz. Dünyadaki en büyük 6. tarımsal üreticiyiz. Bütün istatistiklerde ekonomimiz büyüyor. Şu anda cari açığımız azalmakta, enflasyonumuz büyümekte. Bütün pozitif istatistikler gösteriyor ki Türk ekonomisi büyümeye devam edecek ve dünyadaki, Avrupa'daki ve OECD ülkeleri arasındaki en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olacağız."

''TÜRKİYE BİR İSTİKRAR VE EKONOMİK KALKINMA ADASI''

Başbakan Davutoğlu, toplantıya Türk ekonomisini methetmeye gelmediğini ancak bazı insanların kendisine "Bu kritik, sıkıntılı dönemde ülkeleri siz nasıl sınıflandırıyorsunuz?" diye sorduğunu ifade ederek, "Ben de şunu söylüyorum; hem vizyonu hem iyi bir yönetimi hem de yönetilebilirliği olan ülkeler vardır. Bunlar yükselecek olan ülkelerdir. Bu ülkeler istihdam, yatırım çekerler, istihdam yaratırlar. İkinci kategoriye baktığımız zaman ise vizyonu, vizyoner liderleri olmayan ülkelerdir ama bir şekilde yönetilebilirlikleri vardır. Statükoyu tutarlar. Ancak üçüncü bir kategori olan ülkeler de var. Ne vizyonları var ne yönetilebilirlikleri ne de hükümetleri var. Suriye gibi, Ukrayna gibi... Bu ülkeler ya bölünüyorlar ya da çöküyorlar. Türkiye'nin etrafında 6, hatta 8 ülkeyi bu kategoriye sokabiliriz. Bu farklı ortama, bu zorlu ortama rağmen, Türkiye bir istikrar ve ekonomik kalkınma adası olarak durmakta" şeklinde konuştu.

G20 bakan ve Merkez Bankası başkanları İstanbul'da buluştu - 3 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan

BABACAN: KOBİ'LER EKONOMİNİN BELKEMİĞİ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye'de kendi deneyimimize göre KOBİ'ler ekonominin belkemiğini oluşturuyor. Aslında bu pek çok gelişmekte olan ülke için geçerli. Bazı gelişmiş ülkeler de dahi KOBİ'ler ekonomik yapının çok önemli bir parçası olmaya devam ediyor" dedi.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (Institute of International Finance - IIF) düzenlediği "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansında konuşan Babacan, Türkiye'nin öncelikleri ile IIF'in önceliklerinin aynı olduğunu ifade etti. Kendisinin ilk katıldığı G20 toplantısının kasım 2002'de Yeni Delhi'deki toplantı olduğunu anımsatan Babacan, o tarihte toplantıların sadece bakanlar düzeyinde yapıldığını, liderler zirvesi düzenlenmediğini söyledi.

''İNANIYORUZ Kİ DOĞRU ŞEY YAPACAKLAR...''

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı kapsamında, OECD'nin 2015 yılı "Büyümeye Geçiş/Going for Growth" adlı raporunun tanıtım toplantısında soruları yanıtladı.

Babacan, Merkez Bankası'nın (MB) bağımsızlığı ile soruyu yanıtladı. Ali Babacan, "Bizim Merkez Bankamızın objektif fonksiyonu çok nettir kanunda. AK Partinin programında, seçim manifestosunda, hükümet programlarında da vardır. Bu çok net yazılmıştır. Merkez Bankasının işi ve onlardan beklenti nedir diye. Bu bağlamda gayet yetkin bir ekibimiz var. Kendilerine güveniyoruz ve inanıyoruz ki doğru şey yapacaklar doğru zamanda" dedi.

Babacan, "2008-2009 krizinden bu yana Merkez Bankaları ile hükümetler arasında ilişkiler evrim geçirdi. Daha yakın ilişki söz konusu. Özellikle finansal sektörle her şeyin karıştığı durumlarda Merkez Bankaları ile hükümetler ortak çalışıp çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bizim Merkez Bankamızın misyonu çok nettir kanunda" diye konuştu.

ÇİN MALİYE BAKAN YARDIMCISI: JEOPOLİTİK RİSKLERİ DAHA DA KÖTÜ HALE GETİRİYORUZ

Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zhu Guangyao da, 2015 yılında küresel büyümenin iyi durumda olmadığını ve bunun bu yıl bütün G20 ülkelerinin karşı karşıya kalacağı bir zorluk olduğunu ifade etti.

Guangyao, jeopolitik belirsizliğin, ekonomik ve finansal belirsizlikle bir araya gelerek politikalarını daha zorlu hale getirdiğini belirterek, "Sürekli yaptırımlar uygulamak yoluyla jeopolitik riskleri daha da kötü hale getiriyoruz" dedi.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI BAŞKANI: BANKACILIK SEKTÖRÜ TAM OLARAK İŞLER DURUMDA DEĞİL

G20 bakan ve Merkez Bankası başkanları İstanbul'da buluştu - 4 İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansında IIF Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Timothy Adams'ın sorularını yanıtladı.

Carney, Avrupa'da tasarruf yapılmadığı bilgisinin doğru olmadığını belirterek, "Avrupa'nın milli gelirinin yüzde 25'i tasarruf, ABD'de ise bu oran yüzde 17'yi buluyor. Avrupa'daki zorluk, tasarrufların büyük bölümünün spesifik sektörler içinde hapsolmuş durumda olması. Bankacılık sektörü tam olarak işler durumda değil" diye konuştu.

BREZİLYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: FED'E KARŞI AKSİYON ALABİLİRİZ AMA...

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Tombini ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikalarında normalleşme sürecine ilişkin, "Global para politikalarında Fed'e karşı aksiyon alabiliriz ama burada ECB'nin ne kadar dengeleyebileceğini görmek lazım" dedi.

G20 bakan ve Merkez Bankası başkanları İstanbul'da buluştu - 5 Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Tombini (sağda)

Sayfa Yükleniyor...