G20 'ekonomik desteklere devam' diyecek

G20 ülkelerinin yapacakları toplantıda ekonomilerde toparlanma kesinleşmeden uygulanan destek paketlerine son verilmemesi yönünde karar alması bekleniyor.

G20 ülkeleri politika yapıcılarının bu hafta sonunda yapacakları toplantıda ekonomilerinde toparlanma kesinleşmeden uygulanan destek paketlerine son verilmemesi yönünde karar alması ve bu desteğin sonlandırılması için inandırıcı planlar hazırladıkları konusunda piyasalara güven vermesi bekleniyor.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkeden oluşan grubun maliye bakanları ve merkez bankası başkanları bugün ve yarın Londra'da buluşarak 1930'lardan beri yaşanan en derin finansal kriz ile mücadelede bundan sonra atmaları gereken adımları tartışacak.

Global ekonominin şu andaki görünümü, derin bir resesyonun yaşandığı Nisan ayındaki G20 zirvesinden bu yana, Mart ayından beri yükselen borsalar ve bazı ülkelerde tekrar görülen büyümenin de desteğiyle daha olumlu.

Toplantının ev sahibi İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling dün yaptığı açıklamada, "2010 senesi için olumlu beklentiler taşıyabileceğimizi düşünüyorum. Fakat yüzleşmemiz gereken belirsizlikler ve riskler hâlâ mevcut. Sanırım en büyük risk ise işin bittiğini, toparlanmanın kesin olduğunu düşünmek. Henüz hiçbir ülke rahatlamamalı, bu işi sonuna dek götürmeliyiz" dedi.

Finansal kriz ile mücadelenin başarılı olup olmadığı konusunda tedbirli açıklamada bulunan politika yapıcıları, uyumlu para politikasının devamının gerekliliğine dikkat çekecekler. Toplantılarda bankalara sermaye ve likidite konusunda uluslararası bir standart getirilmesi de görüşülecek. ABD Hazine Bakanlığı, bu konuda 2010 sonuna kadar mutabakat sağlanabileceğini ve yeni standartların 2012 sonunda uygulanabileceğini belirtti.

Faiz oranlarını rekor düzeylere düşüren ve trilyonlarca dolarlık destek paketlerini ekonomilerinin yararına sunan politika yapıcılar, bu uygulamanın sona erdirilmesi zaman geldiğinde başvurulacak çıkış stratejilerini hazırladıklarını da açıklayacaklar.

Bugün görüşülecek konular arasında, büyüyen yeni ekonomilere daha çok ağırlık verilmesi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın nasıl yapılandırılması gerektiği görüşülecek.

Toplantıların gündeminde ayrıca bankaların üst düzey çalışanlarına yaptıkları ödemeler ve finansal sistemin denetlenmesi yer alıyor.

Sayfa Yükleniyor...