G20'den 'konsolidasyona hız verin' önerisi

G20 ülkeleri, mali konsolidasyon çabalarının hızlandırılması konusunda mutabakata vardı.

G20 ülkeleri, Euro Bölgesi'nde yayılan borç krizi kaygılarıyla dalgalanan küresel finans piyasalara güven vermek amacıyla, uzun süren pazarlıkların ardından ülkelerin bütçe harcamalarını azaltma hızları konusunda mutabakata vardılar.

Maliye bakanları düzeyinde yapılan G20 toplantısına taraf olan gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülke, ekonomilerindeki toparlanmayı korumaya hazır olduklarını ifade ederken, kamu maliyesine istikrar kazandırmanın önemine dikkat çektiler.

Euro Bölgesi'ndeki borç sorunlarına doğrudan bir atıfta bulunmayan G20 grubu, finans piyasalarında son dönemde meydana gelen dalgalanmanın küresel önünde hâlâ var olan riskleri gösterdiğini ifade etti.

İki gün süren görüşmelerin ardından yayımlanan G20 bildirisinde "Ciddi mali risklerle karşı karşıya olan ülkeler daha hızlı konsolidasyona gitmeli. Bazı ülkelerin bu yıl için açıkladıkları bütçe açığı azaltma ve mali kurumlarını güçlendirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

BANKACILIK REFORMU
Busan'daki toplantının ana konularından olan küresel bankacılık reformu konusunda ise, bankaların sermayelerini güçlendirmelerini konu alan kuralların Kasım ayında nihai halini alacağı belirtildi.

G20 ülkeleri yeni sermaye standartlarına ilişkin düzenlemenin 2012 sonuna kadar yürürlüğe geçirilmesini hedefliyor. Fakat İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bu tarihin kuralların yürürlüğe giriş tarihinden ziyade uygulamaya geçiş sürecinin başlangıcı olacağını ifade etti.

Ülkeler ileride meydana gelebilecek yeni bir banka kurtarma müdahalesine kaynak yaratmak amacıyla gündeme getirilen küresel çaplı bankacılık vergisi tasarısını ise Kanada'nın muhalefeti üzerine rafa kaldırdı. Grup, buna rağmen bankaların herhangi bir kurtarma çalışmasına "ciddi" miktarda kaynak sağlamasının gerektiğini kaydetti.

Yeni bankacılık düzenlemeleri konusunda hazırlanacak ve bankacılık vergisi önerisini de içerecek bir dizi politika seçeneği, Kanada'nın Toronto kentinde Haziran sonunda yapılacak zirvede G20 ülkelerinin devlet başkanları tarafından ele alınacak.

Sayfa Yükleniyor...