G7 karar verdi, yene müdahale geldi

G7'nin ortak müdahalesine Japonya start verdi, dolar rekor düşüşün ardından 81,70 yene çıktı.

G7 karar verdi, yene müdahale geldi

Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) dün gece yarısından itibaren yen satmaya başladığını ve diğer G7 ülkeleri merkez bankalarının da piyasaları açıldığında müdahalede bulunacaklarını söyledi.

Sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G7 grubu, yendeki yükselişin önüne geçmek ve Japonya'daki nükleer krize bağlı olarak panik yaşayan küresel piyasaları yatıştırmak amacıyla ortak müdahale kararı aldılar.

Japonya'nın başlattığı müdahalenin ardından dün rekor düşük seviye olan 76.25'e kadar gerileyen dolar bugün 81.70 yene yükseldi. Kararın ardından Tokyo Borsası Nikkei Endeksi de yüzde 2.72 artış gösterdi. Merkez bankasının 25 milyar doların üzerinde alım yaptığı belirtiliyor.

İşlemciler aralarında İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Fransa Merkez Bankası'nın da bulunduğu Avrupa merkez bankalarının yen sattığını ifade ettiler.

NODA: AMAÇ OYNAKLIĞI HAFİFLETME
Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, planlı müdahalenin piyasalardaki oynaklığı hafifletme anlamına geldiğini ve yen için özel bir döviz kuru belirlemeyi amaçlamadığını söyledi.

YEN ZİRVEYE ÇIKMIŞTI
Japonya'da geçen hafta cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra yen hızla değer kazanmaya başlamış ve dün dolar karşısında 76,25'le tarihin en yüksek değerine ulaşmıştı.

Dolar Kobe depreminden sonra 19 Nisan 1995 tarihinde de 79,75 yenden işlem görerek rekor kırmıştı.

TARİHİ KARAR
G7'nin kararı tarihi bir nitelik taşıyor. G7 ülkeleri son 10 yılda ilk kez koordineli biçimde kur müdahalesinde bulunma konusunda anlaştı. G7 ülkeleri, en son 2000 yılında Euro'yu desteklemek için uluslararası döviz piyasalarına ortak müdahale kararı almıştı.

G7, yene müdahaleyi deprem, tsunami ve nükleer sızıntı felaketi sonrası toparlanmaya çalışan Japonya'ya destek olmak için yaptı.

Sayfa Yükleniyor...