Galatasaray sermaye artırımında kararlı

Galatasaray Kulübü Başkanı Aysal, Galatasaray’ın SPK tarafından olumsuz karşılanan sermaye artırımını yapma konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Galatasaray sermaye artırımında kararlı

basını temsilcileriyle buluşan Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'dan önemli açıklamalar geldi.

Aysal, "Sermaye artırımı yapacağız... Şu anda hesabımızı kitabımızı yapıyoruz. Sermaye artırımı miktarını aynı mı tutacağız, ona bakıyoruz. SPK’nın düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. Sonra adım atacağız" dedi.

Ünal Aysal başkanlığındaki Galatasaray yönetimi 2.79 milyon lira olan sermayeyi 13.9 milyon liraya yükseltmiş ancak bu rakamın kulubün şu anda ulaştığı büyüklüğün yönetilmesi için yeterli olmadığını düşünerek, ikinci bir artırım ile 55.7 milyon liraya yükseltilmesi için harekete geçmişti. Ekim sonundaki genel kurulda sermaye artırımı kararı alınmış, Galatasaray Sportif A.Ş. nakit sermaye artışı yapacağını 4 Şubat'ta KAP'a bildirmişti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 12 Şubat'ta aldığı bir ilke karar ile payları borsada işlem gören şirketlerin bedelli ve bedelsiz sermaye artırımlarında uygulanacak kuralları yeniden belirlemişti.

"Başvurumuz başvuru tarihinden beş ay sonra çıkartılan kural nedeniyle olumsuz karşılandı" diyen Aysal, bundan sonra yapacaklarını şöyle anlattı:

"Buna da peki. Yeni müracaatın nakdi katılım olarak yapılması kararlaştırıldı. 12 Şubat'ta kural biraz daha zorlaştırılarak yeniden değişti. Şimdi yeni kural çerçevesinde bıkmadan ve vazgeçmeden çalışmalarımız sürüyor."

'GALATASARAY HİSSEDARLARI ZARAR GÖRDÜ'
Aysal, bazı yatırımcılar tarafından açılan davalar nedeniyle Galatasaray hissedarlarının zarar gördüğünü belirterek, "Galatasaray’ın 15 binden fazla yatırımcısı var. Galatasaray Kulübü bu yatırımcılardan biri. 31 Ekim’deki genel kurulda yatırımcıların yüzde 99’undan fazlası sermaye artırımını destekledi. Kayıtlı sermaye sistemine geçtik. Yalnızca 16 kişi dava açtı. Bu arkadaşlar medyayı etkilediler. Maalesef bu dava olmasaydı hisseler bugün değerinin çok üzerinde olacaktı" dedi ve şöyle devam etti:

"2011 Temmuz ayında hisse değerleri neydi, şimdi ne oldu? Buna bakmak lazım. Fenerbahçe hissesi yüzde 45, Trabzon’un ve Beşiktaş’ınki yüzde 56 değer kaybetmiş. Galatasaray’ınki ise tam yüzde 65 düşmüş. Eğer sermaye artışı onaylansaydı, bu kaybı karşılardık, yatırımcı şu anda daha zengin olurdu. Maalesef azınlıktaki küçük yatırımcı organizeydi ve başarılı oldu. Biz SPK’nın bunlara itibar edeceğini sanmıyorduk. Amaçları Galatasaray ile diğer kulüpler arasındaki farkın açılmamasıydı. Bunlar Galatasaray hissesi aldılar ama Galatasaraylı değillerdi. Maalesef burada gerçek etik hatayı SPK yapıyor"

Galatasaray Sportif A.Ş’nin 19 Nisan 2012’de yapılan genel kurulunda kayıtlı sermayenin 600 milyon liraya çıkarılması önerisine 153,5 milyon adet hissenin sahibi olumlu oy kullanırken, 410 adet hissenin temsilcisi karşı çıkmıştı.

Aysal, "Burada mesele küçük yatırımcı-büyük yatırımcı meselesi değildir. Mesele motivasyonları katiyetle ekonomik olmayan, güdümlü ve son derece küçük bir azınlığın büyük bir çoğunluğu tahakküm etmek isteyişidir" şeklinde konuştu.

'SERMAYE ARTIŞI YAPMAK ZORUNDAYIZ'
Ünal Aysal Galatasaray’ı sermaye artışı yapmaya zorlayan tabloyu ise şöyle anlattı:

"Göreve geldiğim 14 Mayıs 2011’de, birleşmeden kaynaklanan 251 milyon lira zarar ve eksi özkaynaklarımız vardı. Sermayemiz ise 2,8 milyon liraydı. Toplam 328 milyon dolar borcumuz bulunuyordu, bu borcun 78 milyonu muaccel olmuştu. 2014 yılına kadar olan tüm gelirlerin üzerinde temlik vardı.

Bu tabloda mutfağımızda mutlaka bir şey olmalı dedim. Elimizde hisse senetleri ve Riva vardı. Riva’da da ipotek bulunuyordu. Herkes para bekliyordu. Sessiz sedasız bir miktar para koyduk.

Gündelik ödemeler için Rus bankası VTB ile görüştük. Hisse reposu için anlaştık, ancak mevzuat olmadığı için yapamadık. Aralık sonuna kadar olan dönemde yavaş yavaş hisse satışı yaparak, kasamıza 96 milyon dolar koyduk. Ama yeterli değildi. Yeni sermaye getirmek gerekiyordu. Abartılı bir sermaye artışı yapmak zorundaydık"

'SERMAYE ARTIRILMAZSA AVRUPA’YI UZAKTAN SEYREDERİZ'
"Burada ne hukuki, ne de etik bir sorun gördük" diyen Aysal, kulüplerin özsermayelerinin güçlenmesinin yollarının zorlaştırılması halinde futbol kulüplerinin birikmiş sorunlardan kurtulamayacağını öne sürdü.

Aysal, "Avrupa platformunda önemli ve kalıcı bir oyuncu olmak bir hayal haline gelir. 16.9 milyar Euro'luk Avrupa futbol pazarını uzaktan seyrederiz. Bir kulubümüzün gelir bakımından ilk 20’ye girmesi hedefini unuturuz. Daha da vahimi Türk futbolunda mali dönüşüm sağlanamazsa Financial Fair Play kuralları karşılanamayacağı için UEFA kupalarına katılma lisansı almak tarihe karışır. Bugün sermaye artırımına gitmiş olsaydık Beşiktaş ve Fenerbahçe de bu sorunları aşmıştı" şeklinde devam etti.

HABERİN DEVAMI CNBCE.COM 'DA

Sayfa Yükleniyor...