Galatasaray'ın kasasına 200 milyon dolar

ABD'li gayrimenkul şirketi Richard Ellis'in Riva'da Galatasaray için hazırladığı projede 828 villa ve golf alanı bulunacak. Proje ile kulübün kasasına 200 milyon dolar girecek.

Galatasaray'ın kasasına 200 milyon dolar

Galatasaray'ın hayata geçirebilmek için uzun süreden beri yatırımcı arayışında olduğu ve ABD'li gayrimenkul değerlendirme firması CB Richard Ellis tarafından hazırlanan Riva'daki konut projesinin görsel detayları, ilk kez gün yüzüne çıktı. 828 villa, golf sahaları ve özel ormanı alanı ile dikkat çeken proje ile Galatasaray'ın kasasına en az 200 milyon dolar girecek. Richard Ellis Türkiye Genel Müdürü Feroze Bundhun ve CBRE İstanbul Ofisi Genel Direktörü Dr. Vehbi Cemil Hariri'nin imzasını taşıyan Aralık 2008 tarihli raporda, projenin tüm ayrıntıları yer alıyor. Yabancı yatırımcılar için hazırlanan İngilizce raporda, projenin yanı sıra, Türkiye ile ilgili çeşitli bilgilere de yer veriliyor. Bir milyon 175 bin metrekarelik bir arazi üzerinde yapılması planlanan proje içerisinde büyüklükleri 233, 240, 368 ve 550 metrekare olmak üzere dört ayrı tipte villa bulunuyor. 828 villanın toplam metrekaresi 166 bin 458 olacak. Arazi üzerindeki yapılaşma izni yüzde 20 ile sınırlı.


200 MİLYON DOLAR
İstanbul'un en kuzeyinde, Karadeniz'e kıyısı bulunan Riva'daki projede, sosyal kulüp binaları, tenis kortları, 9 delikli golf sahası gibi sosyal donatı alanları yer alıyor. Projede, GS-Salahattin Beyazıt Özel Orman alanı 206 bin metrekare, park alanı 69 bin metrekare, ilkokul alanı 8 bin metrekare olacak. 22 bin metrekarelik alan ise yol için ayrılacak. Hazırlanan projede, 3. derece deprem bölgesinde bulunan arazinin iş merkezleri ile bağlantılı olduğu belirtilerek, yüzde yüzü tamamlanmış bir inşaatın metrekare fiyatının 2 bin dolardan satılabileceği belirtiliyor. 253 bin 754 metrekarelik inşaat alanı satışından 507 milyon dolar gelir elde edilmesi öngörülürken, bu paranın yüzde 39'u yani yaklaşık 200 milyon doları Galatasaray'ın kasasına girecek. Yatırımcı şirket ile anlaşılmasının hemen ardından, arazi üzerinde inşaata hemen başlanabilecek. Galatasaray kulübü, proje başlar başlamaz 100 milyon doları peşin olarak alacak. Projeyi hayata geçirecek olan yatırımcı şirketin de, en az 200 milyon dolar kazanması bekleniyor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Galatasaray, Anıtlar Kurulu'nun onayıyla projenin önündeki en büyük engel de ortadan kalkınca, yatırımcı arayışlarını hızlandırdı. Rus, Kazak, Arap ve Alman firmaların projeyle yakından ilgilendiği öğrenildi. Mimarlar Odası'nın hazırladığı ÇED raporuyla şok yaşayan kulüp, mimarlara da projenin detayları ile ilgili özel sunum yaptı. (SABAH)

Sayfa Yükleniyor...