Garanti Bankası'na dev ortak

Garanti Bankası ile İspanyol BBVA, General Electric'in hisselerinin devri konusunda anlaştı. Banka, Doğuş Grubu ve BBVA tarafından ortak yönetilecek.

Garanti Bankası'na dev ortak

Garanti Bankası’nın tarihinde bugün yeni bir sayfa açıldı.

2005 yılında Garanti’de stratejik ortak olan GE bu yıl şubat ayında global kriz nedeniyle finansta küçülme kararı alarak bankadaki hisselerinin satışa çıkarmıştı. Sürece bugün son nokta konuldu ve GE’nin yüzde 20.85 oranındaki hisselerinin yeni sahibi İspanyolların büyük bankası İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A (BBVA) oldu.

Doğuş Grubu, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6,29'una karşılık gelen toplam 264.188.400 nominal lira değerinde Garanti Bankası hissesini İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A (BBVA) satmak üzere hisse devir sözleşmesi imzalandığını duyurdu.

Hisselerin toplam bedeli 2 milyar 62 milyon dolar olarak belirlendi. Hisse devrini takiben Doğuş Grubu'nun Garanti Bankası'ndaki payı yüzde 24,89 olacak.

Garanti Bankası'nı Doğuş Holding ve BBVA ortak yönetecek. Hisse devir işlemlerini takiben, Doğuş Grubu ve BBVA, Garanti Bankası'nda yüzde 24,8902’lik hisseleriyle eşit olarak yer alacaklar.

BBVA, ayrıca General Electric'e ait ve Türkiye Garanti Bankası A.Ş'nin çıkarılmış sermayesinin yüzde 18,60'ına karşılık gelen toplam 781 milyon 200 bin nominal TL değerde Garanti Bankası hissesini de satın almak üzere GE ile anlaşmaya vardı.

ŞAHENK: BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı, Ergun Özen ise bankanın Genel Müdürü olarak görev yapmayı sürdürecek.

Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, anlaşmayı ''BBVA ile güçbirliğimiz, küresel finans sisteminin ekonomik krizin yaralarını iyileştirmeye çalıştığı bir süreçte, ülkemize önemli bir sermaye girdisi de sağlayacak'' sözleriyle değerlendirdi.

Ferit Şahenk, yaklaşık 10 yıl önce Türkiye'nin sıkıntılı bir ekonomik kriz sürecinden geçtiği günlerde, Garanti Bankası’nı bölgesel bir oyuncu haline getirmeyi, daha sonra dünyanın sayılı global bankaları arasında yer almasını hedeflediklerini hatırlatarak, Garanti'nin bugün yalnız Türkiye’de değil, faaliyet gösterdiği bölgelerde birçok alanda en büyük özel bankalardan biri haline geldiğini vurguladı.

Şahenk, şu cümleleri kullandı:

''Ülkemiz, içinde bulunduğu bölgenin kültürel ve sosyal özelliklerine hakim olmanın yanı sıra uluslararası iş yapma kabiliyetine ve insan kaynağına sahiptir. Bizim de artık hedefimiz, dünya liginin üst sıralarında yer almaktır. Bu hedefe, BBVA gibi, başarılı bir bankacılık modelini dünyanın birçok ülkesinde uygulayan global bir oyuncuyla birlikte yürüyeceğiz. Bankamızın müşteri ilişkilerindeki yetkinliğini ve teknolojik üstünlüğünü düşündüğümüzde, iki grubun birlikte büyüme stratejisi örtüşüyor.

BBVA ile güçbirliğimiz, küresel finans sisteminin ekonomik krizin yaralarını iyileştirmeye çalıştığı bir süreçte, ülkemize önemli bir sermaye girdisi de sağlayacak. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi istikrarına olan inancı gösteren bu yatırım vesilesiyle İspanya’nın, ülkemizin Avrupa Birliği’ne entegrasyonunda gösterdiği olumlu yaklaşımın, diğer ülkeler tarafından da güçlü bir şekilde algılanmasına ortam yaratacağını ümit ediyorum.''

İspanyol BBVA'nın Başkanı Francisco Gonzalez de, büyük güçle büyüyen piyasalarda olmak istediklerini, Türkiye'nin de bunlardan biri olduğunu belirtti.

ANLAŞMANIN DETAYLARI
Garanti Bankası ise anlaşmayı şu ifadelerle duyurdu:

''BBVA'nin gerek Doğuş Grubu'ndan gerekse GE'den satın almak üzere mutabakata vardığı hisselerin devri, BDDK, SPK, Rekabet Kurulu ve yurt dışındaki diğer ilgili resmi merci onaylarının alınmasını takiben eşzamanlı olarak gerçekleştirilecektir. Doğuş Grubu ve BBVA arasında Garanti Bankası'nın sevk ve idaresi hususundaki prensipleri düzenlemek maksadıyla 1 Kasım 2010 tarihinde ayrıca bir hissedarlar sözleşmesi akdedilmiştir.

Bu sözleşme BBVA'in gerek Doğuş Grubu'ndan gerekse GE'den eşzamanlı olarak hisseleri devralmasını takiben yürürlüğe girecek olup, aynı tarihte Doğuş Grubu ile GE arasında akdedilmiş 22 Aralık 2005 tarihli hissedarlar sözleşmesi bütün şartlarıyla ortadan kalkacak ve GE'yi temsilen Banka Yönetim Kurulunda ve diğer komitelerde görev yapan üyeler görevlerinden ayrılacaklardır.

BBVA ile Doğuş Grubu arasında tesis edilen ortaklığın ilk beş yılında eş-ortaklık prensiplerine paralel olarak Garanti Bankası yönetim kurulunun 4 üyesinin Doğuş Grubu tarafından, 4 üyesinin ise BBVA tarafından önerilecek adaylardan belirlenmesini temin etmek üzere mutabakata varılmıştır. Bu süreçte, Banka Genel Müdürü ortak kararla belirlenecek olup, Genel Müdür Bankacılık Kanunu gereği Yönetim Kurulu'nun tabi üyesi sıfatıyla görev yapacaktır. Ortaklığın tesisini takiben, Yönetim kurulu başkanlığının Ferit Faik Şahenk ve Banka genel müdürlüğünün ise Ergun Özen tarafından sürdürülmesi hususunda taraflar arasında anlaşmaya varılmıştır. Kredi komitesi Genel Müdürün yanısıra ikisi Doğuş Grubu, ikisi BBVA tarafından belirlenen dört üyeden oluşacaktır.

Ortaklık sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ilk üç yıl içinde gerek BBVA gerekse Doguş Grubu mevcut hisselerini üçüncü kişilere satmamak üzere mutabık kalmışlardır. İlk üç yılı takiben yapılabilecek hisse satışlarında tarafların karşılıklı ön alım hakkı olup, ön alım hakkının kullanılmaması halinde karşılıklı olarak diğer tarafın satışına katılma hakları mevcuttur. İlk beş yıl içinde BBVA veya Doğuş Grubu'nun ilave hisse edinmeleri halinde, satın aldıkları hisselerin yarısını diğer tarafa teklif etmeleri ve diğer tarafın bu hisseleri almayı arzu etmemesi halinde, söz konusu hisselerle ilgili oy hakları üzerinde diğer taraf lehine intifa hakkı tesis etmesi söz konusu olacaktır.

İlk beş yılı takiben kullanılmak üzere bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı için Doğuş Grubu tarafından BBVA'e alım hakkı tanınmış olup, alım hakkı kullanım tarihinden önceki son 30 işlem gününün ağırlıklı ortalaması üzerinden kullanılabilecektir. Alım hakkının kullanılması durumunda, Doğuş Grubuna  ait hisse oranı banka sermayesini temsil eden hisselerin yüzde 15'inin altına inmediği sürece Yönetim Kurulunun 6 üyesinin BBVA, 3 üyesinin ise Doğuş Grubu tarafından önerilecek adaylardan belirlenmesi ve Genel Müdürün ortak kararla tayin edilmesi kararlaştırılmıştır.''

Açıklamada, bu süreçte, sermaye artırımı, temettü dağıtımı, hisselere bağlı haklarda değişiklik yapmak, yönetim kurulu üye sayısında ya da yönetim kurulunun toplantı ya da karar nisaplarında değişiklik yapmak, yönetim kurulu üyelerine takdir edilecek ücret ve primlerin belirlenmesi,  bankanın yıllık bütçe ve iş planlarının onaylanması, ilişkili taraflara tesis edilecek kredi limitlerinin belirlenmesi, ilişkili taraflarca akdedilecek veya tesis edilecek ilişkiler, iştiraklerin yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi, gerek banka ve gerekse iştiraklerin üst yönetimlerinin belirlenmesi, mevcut iştiraklerin elden çıkarılması, yeni iştirak edinimi, konsolide aktiflerin yüzde 10'nunu aşacak büyüklükte aktif alımı, satımı gibi hususlarda Doğuş Grubunun mutabakatıyla karar verileceği belirtildi.

Ortaklığın ilk 5 yılında, eşit ortaklık prensibiyle hareket edilecek. Garanti Bankası’nın Yönetim Kurulu’nun 4 üyesi Doğuş Holding, 4 üyesi ise BBVA tarafından önerilecek. Garanti Bankası Genel Müdürü, Doğuş Holding tarafından önerilecek ve Yönetim Kurulu’nda 9. üye olarak yer alacak. 6. yıldan itibaren BBVA, bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı, Doğuş Holding’den alma hakkına sahip olacak. BBVA söz konusu yüzde 1’lik hisseyi aldığı takdirde ve Doğuş yüzde 15’in altına inmediği sürece, Yönetim Kurulu’nun 6 üyesi BBVA, 3 üyesi Doğuş Holding tarafından önerilecek, Genel Müdür’ün mutabakatla belirlenmesine devam edilecek. Sermaye artırımı, temettü dağıtımı, bütçe ve iş planlarının onaylanması gibi hususlar dahil olmak üzere bankanın temel işleyişinde hayati öneme sahip kararlar, Doğuş Grubu’nun mutabakatıyla alınacak.

PİYASA DEĞERİ BEŞ YILDA 4.5 KATINA ÇIKTI
GE, 5 yıl önce Garanti Bankası’nın yüzde 25.5’ini ve kurucu hisselerin yüzde 49’unu Doğuş Holding’ten 1 milyar 806 milyon dolara almıştı.

O tarihte, bankanın piyasa değeri 6.1 milyar dolar civarındaydı. Bugün ise Garanti Bankası’nın piyasa değeri 26.2 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. GE, Aralık 2007’de yüzde 4.65 hisseyi Doğuş Grubu’na 647 milyon dolara geri sattı. Doğuş Grubu’nun GE ile 2005’te yaptığı anlaşmaya göre, GE’nin satması durumunda alım opsiyonu Doğuş Grubu’na ait.

BBVA KİMDİR?

İLK 5 YILDA EŞİT ORTAKLIK
Ortaklığın ilk 5 yılında eşit ortaklık prensibiyle hareket edilecek. Garanti Bankası'nın Yönetim Kurulu'nun 4 üyesi Doğuş Holding, 4 üyesi ise BBVA tarafından önerilecek. Garanti Bankası Genel Müdürü, Doğuş Holding tarafından önerilecek ve Yönetim Kurulu'nda 9. üye olarak yer alacak. 6. yıldan itibaren BBVA, bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı, Doğuş Holding'den alma hakkına sahip olacak. BBVA söz konusu yüzde 1'lik hisseyi aldığı takdirde ve Doğuş yüzde 15'in altına inmediği sürece Yönetim Kurulu'nun 6 üyesi BBVA, 3 üyesi Doğuş Holding tarafından önerilecek. Genel müdürün mutabakatla belirlenmesine devam edilecek. Sermaye artırımı, temettü dağıtımı, bütçe ve iş planlarının onaylanması gibi hususlar dahil olmak üzere bankanın temel işleyişinde hayati öneme sahip kararlar Doğuş Grubu'nun mutabakatıyla alınacak.

2.1 MİLYAR DOLARLIK GELİRLE NE YAPILACAK?
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, Garanti'nin satışından elde edilecek gelirle ne yapacaklarına ilişkin şunları söyledi: "2.1 milyar dolarla Garanti Bankası'nı büyüteceğiz. Uluslararası platforma çıktığınız zaman satın alma yapmanız lazım. Türkiye'de de birleşme ve satın alma imkanları var; grup olarak Garanti Bankası'nı burada destekleyeceğiz. Ayrıca bu geliri turizm, otomotiv ve enerjide büyümek için kullanacağız. Enerjide güzel şeyler yapmak istiyoruz. Buralarda parayı en iyi şekilde değerlendireceğiz."

Sayfa Yükleniyor...