''Gazprom ile Türk şirketleri anlaştı''

Türk ithalatçı doğalgaz şirketlerinin yetkilileri, Rus enerji şirketi Gazprom ile fiyat anlaşmazlığında çözüme varıldığına ilişkin haberleri doğruladı.

''Gazprom ile Türk şirketleri anlaştı''

Türk ithalatçı doğalgaz şirketlerinin yetkilileri, Rus enerji şirketi Gazprom ile fiyat anlaşmazlığında çözüme varıldığına ilişkin haberleri doğrularken, ikili anlaşmalar dolayısıyla indirim konusunda oran vermedi.

AA muhabirinin Rusya'dan doğalgaz satın alan iki şirket yetkilisinden aldığı bilgiye göre, Gazprom'un daha önce fiyat anlaşmazlığı nedeniyle arz kısıtlamasına gittiği Türkiye’deki Enerco Enerji, Bosphorus Gaz, Avrasya Gaz, Shell, Batı Hattı ve Kibar Enerji firmalarına, anlaşma sonrası tekrar tam kapasiteyle doğalgaz sağlanacak.

Daha önce Gazprom, Türk şirketlerine yaptığı yüzde 10,25'lik fiyat indirimini geri çekmiş ve şubat ayında Türkiye’ye Batı Hattı'ndan gönderdiği doğalgazda yüzde 50’ye varan kısıtlamalara gitmişti.

Rus haber ajansı RIA Novosti, erken saatlerde Gazprom’dan ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Gazprom ve Türk özel doğalgaz ithalatçıları arasındaki fiyat anlaşmazlığı konusunda çözüme varıldığını duyurmuştu.

İNDİRİM ORANI

Türk şirket yetkilileri, indirim konusunda üzerinde genel olarak anlaşılan ancak henüz imzalanmayan mutabakat çerçevesinde, söz konusu oranın önceki yüzde 10,25'den daha düşük düzeyde kaldığını ifade etti.

Şirketlerin ikili anlaşmalar gereği görüşmeler konusunda farklılıklara sahip olabileceğini belirten yetkililer, indirim oranı konusundaki detayları paylaşmak istemedi.

Özel sektör tedarikçileri Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yılda yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.

Sayfa Yükleniyor...