GE: En rahat olduğumuz yatırım Garanti

GE Türkiye Genel Müdürü Özkan, GE Capital'in global yatırımları içinde kendilerini en rahat hissettikleri yatırımın Garanti Bankası olduğunu, Türkiye'deki finans yatırımı portföylerinde herhangi bir değişiklik düşünmediklerini söyledi.

GE: En rahat olduğumuz yatırım Garanti

General Electric (GE) Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan, global olarak finansın yanı sıra teknoloji altyapısı, enerji altyapısı, medya ve sağlık ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren GE'nin global ve Türkiye'deki faaliyetleri konusunda düzenlediği basın toplantısında, "Garanti Bankası kârlı bir şirket, biz Türkiye'deki finansal portföyümüzde bir değişiklik düşünmüyoruz" dedi ve ekledi: "GE Capital olarak elimizi en rahat hissettiğimiz yer Garanti Bankası'dır. GE Capital'in küçülmek istediği yer Kuzey Amerika ve Avrupa'dır."

Garanti Bankası'nın sermayesinin yüzde 30.5'i Doğuş Grubu şirketlerine ve yüzde 20.9'u da GE Capital'e ait bulunuyor. Bankanın sermayesinin kalan kısmı ise halka açık durumda.

Türkiye'deki faaliyetlerinden 2007'de 1.25 milyar dolar düzeyinde elde ettikleri geliri 2008'de 1.4 milyar dolara yükselttiklerini söyleyen Özkan, "Söz konusu 1.4 milyar doların üçte biri ağırlığı Garanti Bankası'ndan olmak üzere Türkiye'deki finansman yatırımlarından geldi" dedi. Özkan, Haziran 2008'deki açıklamasında 2008 için 1.5 milyar dolarlık ciro sağlama hedefinde olduklarını açıklamıştı.

Özkan, 2009 ciro beklentisi konusunda tahmin vermedi ancak "Aldığımız siparişlerin toplamı bu yıl için önemli bir gelir kaynağı oluşturacak düzeyde. Bize Türkiye'de epey nefes aldıracak düzeyde sipariş var" dedi.

    Krize rağmen Türkiye'deki 500 kişilik doğrudan istihdamlarında herhangi bir azaltma düşünmediklerini  belirten Özkan, küresel olarak mevcut resesyonu "klasik iniş çıkış döngüsünden çok reset dediğimiz yeniden  başlama yapısında olduğunu düşünüyoruz" dedi.

ENERJİ YATIRIMLARI
    Şirketlerin daha az borç ve kaldıraçla iş yapma durumunda olduklarını belirten Özkan, "Artık devletler  hem daha büyük ortaklar hem de müşteriler haline geldi. Finansman modellerimiz eskiden yüzde 20  özkaynak ve yüzde 80 krediyken şimdi yüzde 50-50 şeklinde oluşmaya başladı. Finansörler de Coface,  Hermes, Eximbank gibi ihracat kredi ajansı olan kuruluşlar olmaya başladı. Biz de müşterilerimize bu  finansörler konusunda yardımcı oluyoruz" dedi.

    GE'nin iştiraki GE Energy Financial Services'in Gama Holding ile geçen yıl oluşturdukları yüzde 50-50  ortaklık Gama Enerji'nin 3 yılda 3 milyar dolarla hedefledikleri 3,000 Megawatt (MW) kurulu gücün yeni  projelerle 4,000 MW'ye yaklaştığını belirten Özkan, bunların halen 140 MW gücündeki bir portföyün devam  ettiğini kalan projelerle ilgili finansman görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

    Özkan "GE olarak Gama ile enerji ortaklığımızda portföyümüz 4,000 MW'a yaklaştı, kriz nedeniyle  vazgeçtiğimiz proje yok, ancak finansmanda yavaşlama var" dedi.

    Hedefledikleri yaklaşık 4,000 MW gücündeki portföyün 500 MW'lık kısmının rüzgar olduğunu ve kalan  kısmının ise hidroelektrik ve doğalgaz santrallerinden oluşacağını belirten Özkan, bu portföy karışımının  finansman durumlarına göre değişebileceğini söyledi ve ekledi: "Ancak yatırımımızın önemli kısmı  yenilenebilir enerji olacak."

    Özkan, yenilenebilir enerjinin rüzgar kolunda halen kilowatt-saat başına 5.5 Euro sent olan alım  garantisinin yeni yasal düzenleme ile 8.5 Euro sente çıkması durumunda yatırımların yapılabileceğini  söyledi. Ancak yeni yasal düzenlemede bunun 6-7 Euro sent olması bekleniyor.

    Özkan daha önce birkaç yıl düzeyinde tuttukları türbin siparişlerini resesyon nedeniyle 2010'da bile teslim  edebileceklerini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...