Geleceğin uçağına Türk damgası

ABD öncülüğünde 9 ülkenin ortak imalatı yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin motorları Ege Serbest Bölgesi'nde üretilecek.

Geleceğin uçağına Türk damgası

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD seyahatinin ardından uçakta gazetecilere açıklamalar yaptı.

ABD'li United Tenologies Corporotion (UTC) şirketinin 2009'dan bu yana Kale Kalıp ile görüştüğünü belirten Çağlayan, şu bilgileri verdi:

''Önümüzdeki hafta anlaşmayı imzalayacaklar. UTC hem Skorsky helikopterlerini hem de F-35 askeri uçaklarının F-135 motorlarını yapıyor. F-35 askeri uçaklarının F-135 motorlarını Kalep Kalıp üretecek. İlkin yüzde 90'dan fazlasını, çok kısa süre sonra da tamamını imal edecek.

Bu, Eskişehir'de F-16'ların motorlarını üreten TEI'nin (TUSAŞ Motor Sanayi) ardından Türkiye'nin ikinci motor fabrikası olacak. Ortaklık yüzde 51 Türk, yüzde 49 UTC şeklinde...

Ana şirket UTC, bu işleri yapan alt şirket Pratt and Whitney. Pratt and Whitney ana şirketin yüzde 35 cirosunu gerçekleştiriyor. Askeri motor, uzay araçlarının motorları, ticari araç motorları yapıyor. Güç sistemleri konusunda üretimi var.''

Kalep Kalıp'ın, bu iş için 50 milyon dolarlık araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışması yapacağını vurgulayan Çağlayan, ''Bu sene üretime başlayacaklar. Önümüzdeki hafta UTC'den bir heyet gelecek. Muhtemelen Ege Serbest Bölgesi'nde üretecekler'' dedi.

Çokuluslu ortak projede ilk etapta 3 bin uçak üretilecek. Türkiye'nin 100 uçağının teslimatı ise 2017'de başlayacak.

Sayfa Yükleniyor...