Geleceğin 'zorunlu' binası!

AB 'pasif ev'lerde enerjiye ayda 10 Euro ödüyor, bizde ise bu rakam tam 20 katı!..

Geleceğin 'zorunlu' binası!

Avrupa Birliği ülkeleri artık yüzde 95’lere varan oranda düşük enerji ile sıfır emisyon salınımını yakalayan “Pasif Ev”lere geçti. Türkiye'de yalıtımsız binalar, sadece ısınmak için “Pasif Ev”lere göre 20 kat daha fazla enerji tüketerek hem ekonomik hem de ekolojik bir tahribata neden oluyor.

2019 yılında AB ülkelerinde zorunlu olacak bu trend ve Türkiye’ye uygulanabilirliği masaya yatırıldı. İşte geleceğin bina standartı; 'Pasif Ev'ler...

ISI YALITIMI KÂR GETİRECEK!
İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman, gelecek için hayati önem taşıyan enerji tasarrufunun öncelikle ısı yalıtımıyla sağlanabileceğini söyledi: 'Bu yalıtım bütçeye, çevreye ve geleceğe dönük kârlı bir yatırım olacak.'

YÜZDE 50 İSRAF!
İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen ise, Türkiye’nin kullandığı toplam enerji miktarının parasal değerinin 65 milyar dolar olduğunu ve 2008 yılında kullanılan toplam enerjinin yüzde 74’ünü ithal ederek 48 milyar dolar ödendiğini açıkladı. Enerjinin yüzde 30’unun binalarda kullanıldığının altını çizen Şen, bu oranın 13,6 milyar dolara denk geldiğini ve yalıtımsızlık yüzünden de bu enerjinin yüzde 50’sinin yani 6,8 milyar doların israf edildiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinde kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketiminin Türkiye'den 7 ile 10 kat fazla olduğunu bildiren Şen, hâlâ 15 milyon konutta ısı yalıtımı olmadığına dikkati çekti.

GELECEĞİN BİNA STANDARTI
Avrupa’da geleceğin bina standardının “Pasif Ev”ler olacağını söyleyen Almanya Pasif Ev Enstitüsü Enerji Verimliliği Uzmanı Jessica Grove Smith, İspanya'dan örnek gösterdi. Çok sıcak olan İspanya’nın Sevilla şehrinden örnek veren Smith, gündüz sıcaklığın 37 derece hissedildiği bir evde soğutma sistemlerini kullanmanın çok maliyetli olacağını, ancak bu ev “Pasif Ev”e dönüştürülürse aynı şartlarda sıcaklığın 30 derece hissedileceğini ve klima gibi soğutma sistemlerinin çok daha az enerji tüketeceğini açıkladı.

AB ülkelerinin 2019 yılından itibaren, inşa edilecek olan tüm binaları “Pasif Ev” olarak yapmak üzere anlaşma yaptığını da sözlerine ekledi.  

BİNANIN DIŞ KABUĞUNA YALITIM ŞART!
Ultra düşük enerji kullanılarak ısıtılan “Pasif Ev”lerde bu hedefin sağlanması için asıl koşulun binanın dış kabuğuna ısı yalıtımı uygulanması olduğunu belirten Dow Türkiye Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, şunları söyledi:

“Uluslararası kriterlere göre 1.000 ton karbondioksit salınımının etkin bir yatırımla önlenmesi için 40 Euro yatırım yapılması gerekiyor. Ancak ısı yalıtımı ile bırakın 40 Euro’luk yatırımı, 150 Euro tasarruf sağlıyoruz ve karbon salınımını da aynı oranda düşürüyoruz.”

Türkiye’den çok daha soğuk bir iklime sahip olan ve bugün 12 bin civarında “Pasif Ev”e sahip olan Almanya’nın 10 katı kadar enerji tükettiğimize dikkat çeken Topçu, Türkiye'de 20 kat daha fazla enerji harcandığını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...