Gelir testinde Şanlıurfa sürprizi

Sosyal güvenlik sisteminden faydalanmak için yapılan gelir testinde İstanbul'dan sonra en çok başvuru yapılan il Şanlıurfa oldu. Bu ilde üç kişiden biri gelir testine girdi.

Gelir testinde Şanlıurfa sürprizi

1 Ocak 2012’den itibaren zorunlu Genel Sağlık Sigortası’na geçilmesiyle beraber, sosyal güvenlik imkanı olmayanlar için de “gelir testi” yaptırma koşuluyla sağlık hakkından yararlanma imkanı geldi.

Valilik veya kaymakamlıklarda kurulu bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’ndaki uzmanlar test için kendilerine başvuranların gelir yapılarını incelediler ve aile içerisinde kişi başına düşen geliri belirlediler.

Aile içindeki geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlar prim ödemeden Genel Sağlık Sigortalısı oldular. Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar 37 TL, asgari ücretle bu ücretin iki katı arasında geliri çıkanlar 112 TL ve asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu tespit edilenlerde 225 TL tutarında prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortalısı oldu.

2012 Ağustos ayı itibariyle 11 milyon 811 bin 552 kişiye gelir testi uygulandı.

En fazla gelir testi uygulanan il İstanbul oldu. İstanbul’da yaşayan 13 milyon 624 bin kişinin 750 bini İstanbul’da gelir testi yaptırdı.

ÜÇ KİŞİDEN BİRİ GELİR TESTİNDE
İstanbul’dan sonra en fazla gelir testi yapılan il Şanlıurfa olarak dikkat çekti. Şanlıurfa’da gelir testine girenlerin sayısı 570 bin kişi. Yaklaşık il toplam nüfusu 1 milyon 700 bin olan Şanlıurfa’da neredeyse her üç kişiden biri gelir testine girdi.

Türkiye sıralamasında Şanlıurfa’yı Diyarbakır takip ediyor. 1 milyon 570 bin nüfuslu Diyarbakır'da teste giren kişi sayısı 426 bin. Yani neredeyse her üç kişiden biri gelir testi yaptırmış.

DOĞU İLLERİ ÖNE ÇIKIYOR
Gelir testine giren sayısı bakımından, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ı sırasıyla Van ve Malatya illeri takip etti.

İkinci büyük şehir olan başkent Ankara’da ise 4 milyon 890 bin olan nüfusa karşılık sadece 273 bin kişi gelir testine girdi. Doğu ve Güneydoğu illerinde üçte bir olan gelir testine giren kişi oranı, Ankara’da her 17 kişiden biri olarak ortaya çıktı.

Sayfa Yükleniyor...