Gemi ve yattan 1 milyar dolar

İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, bu yıl gemi ve yat ihracatının geçen yıla göre yüzde 23 artışla 1 milyar dolar civarında olacağını söyledi.

Gemi ve yattan 1 milyar dolar

2008'de başlayan ekonomik krizin etkilerinin gemi ve yat sektöründe halen sürdüğünü belirten İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Başkanı Başaran Bayrak, bu yüzden ihracatın geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 39 daralarak 811.2 milyon dolara gerilediğini ifade etti.

Kriz öncesi oluşan talebi karşılamak üzere planlanan aşırı arzın, krizden sonraki birkaç yılda ihtiyaç ve talebin çok üzerinde bir gemi üretimine neden olduğunu kaydeden Bayrak, ''Bu da zaten hassas olan fiyat istikrarını olumsuz etkilemiştir. Bununla birlikte özellikle Uzak Doğulu gemi üreticileri ve diğer gemi üreten Brezilya, Hindistan gibi ülkeler bu durumu fırsata çevirmek için radikal sübvansiyonları hayata geçirdi. Söz konusu ülkelere bu sayede oluşan taleplerin bir çoğunu toplayarak pazardaki paylarını büyük ölçüde arttırdılar'' dedi.

Kriz sonrası dönemde hemen hemen bütün ülkelerin sipariş defterlerinde bir azalma görüldüğüne dikkati çeken Bayrak, söz konusu dönemde Türkiye için de büyük miktarda sipariş iptallerinin gündeme geldiğini dile getirdi.

Çin, Kore gibi ülkelerin kurdukları dev şirketler ve kamu bankaları destekleri ile bu siparişleri satın aldıklarını anlatan Bayrak, bu durumun, anılan ülkelerin sektörde yaşanan krizi hafif atlatmalarına olanak sağladığını söyledi.

Sektördeki istihdam durumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bayrak, kriz ile birlikte istihdamda yaşanan ciddi daralmanın yetişmiş iş gücünün başka alanlara yönelmesine sebebiyet verdiğini ve sektörün bu avantajını büyük ölçüde kaybettiğini dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...