Geri Dönüştürülmüş Malzemeden Ucuz Konut!..

Tüm bir evin tamamen hurdalardan, enkazlardan çıkarılan malzemelerden yapılığını düşünün. İçine karıştırılmış beton ya da sertifikalı ahşap hiç kullanılmadan. Sadece atılmış metal ve ahşaptan.

Geri Dönüştürülmüş Malzemeden Ucuz Konut!..

Dan Philips’in “düşük gelirliler için konut girişimi” The Phoenix Commotion’da yaptığı konut inşaatı tam da buna dayanıyor. Bunu yaparken de konutların sağlam, ucuz ve enerji etkin iken aynı zamanda estetik olarak ilginç de olabileceğini kanıtlıyor. Dan Phillips, kendini, bitpazarı ya da hurdalıklardan alınmış kullanılabilir parçalarla ucuz konut üretmeye adamış durumda.

Phillips’in bu ilginç evleri, evsiz biri için neredeyse bir hayalin gerçekleşmesi gibi. Her bir konut, mevcut malzemelerden yaratılan hayali kombinasyonlar ve desenlerle doldurulmuş. Örneğin eski plakalardan oluşturulmuş bir tavan ya da renkli şişelerle yapılmış bir kapı gibi.

Geri Dönüştürülmüş Malzemeden Ucuz Konut!.. - 1

Her ne kadar “yeniden kullanılan malzemeler” inşaat metodunu çevreye en az zarar verecek şekle dönüştürüyor olsa da Dan Phillips’in bu farklı seçiminin altında daha çok insani nedenler yatıyor. Web sitesinde belirttiğine göre The Phoenix Commotion “insanlara ve onların toplumlarına” adanmış bir kurum. Bu amaçla da düşük gelirli kişilere kendi evlerine sahip olma şansını verebilmek için konut inşaat malzemelerini en düşük düzeyde tutmaya çabalıyor.

Phillips ürettikleri bina kodları konusunda da oldukça memnun görünüyor. Uyguladıkları tüm yapı kodlarının çok büyük bir araştırma, tartışma, üretim ve planlama süreci sonucunda ortaya çıktığını belirtiyor. Bunlar, Amerika’daki güvenli yaşamın minimum kriterlerinin tamamını karşılıyorlar.

Projelerde birlikte çalıştığı mühendisler, elektrikçiler ve tesisatçılarla iyi geçinmenin işin niteliği açısından önem taşıdığına dikkat çeken Phillips, bu stratejisini kent yöneticileri ile işbirliği yaparken de kullanmış ki, kendilerine bir depo ayrılarak üreticilerin artan malzemelerini bağışlayabilecekleri bir alan da verilmiş. Ama daha önemlisi, bu bağışların vergiden düşülmesi sağlanmış.

Bu girişimin ekolojik ve sosyal olarak bilinçli binalar yapma tutkusu gerçekten takdire şayan gözüküyor. Girişimin kendisinden daha ilginç olan konu ise üretilen konutların şüphesiz geleneksel olmayan, eklektik ve göz alıcı olması. Ortaya çıkan ürünler, büyük bir hayal gücünün neler üretebileceğinin de göstergesi kabul ediliyor.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...