Küresel Gıda Fiyatları Endeksi 6 yılın en düşüğünde

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının 2009 yılı Eylül ayından bu yana en düşük düzeye indiğini açıkladı.

Küresel Gıda Fiyatları Endeksi 6 yılın en düşüğünde

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) resmi internet sitesinde yayımlanan rapora göre, Küresel Gıda Fiyatları Endeksi, son aylardaki azalış trendini mayıs ayında da sürdürerek yaklaşık 6 yılın en düşüğüne geriledi. Endeks, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,4 azalarak 166,8 puana indi.

Raporda, endeksin 2009 yılının eylül ayından bu yana en düşük seviyede olduğuna işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Endeks, mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,7 azalış gösterdi. Fiyatların neredeyse 6 yılın en düşüğüne gerilemesinde bu yılki rekoltenin olumlu görünümüyle birlikte tahıl fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi etkili oldu. FAO, Çin ve Meksika'da tahminlerden fazla gerçekleşen mısır rekoltesinin yanı sıra Afrika ve Kuzey Amerika'daki bol buğday hasatı nedeniyle mayıs 2015 için küresel buğday, pirinç ve iri taneli hububat üretimi tahminini yükseltti. FAO'nun Tahıl Fiyatları Endeksi aylık yüzde 3,8 azalışla 160,8 puana indi. Ayrıca, Süt Ürünleri Fiyatları Endeksi yüzde 2,9 ve Et Fiyatları Endeksi yüzde 1 geriledi."

Raporda ayrıca, FAO'nun, dünya tahıl üretimi tahminini 2 milyar 524 milyon tona, dünya buğday üretimi tahminini ise 723 milyon tona yükselttiği de kaydedildi.

Ticaret ağırlıklı bir endeks olan FAO'nun Gıda Fiyatları Endeksi, uluslararası piyasada işlem gören tahıl, et, süt ürünleri, bitkisel yağ ve şeker olmak üzere 5 ana gıda emtiasının fiyatlarından elde ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...